Yhteishaku on käynnissä – näillä vinkeillä varmuutta hakuun

Kokkiopiskelijat työssään. Kuva: Jefunne Gimpel.

Valtakunnallinen toisen asteen yhteishaku on parhaillaan käynnissä. Stadin ammattiopistossa avoimia opiskelupaikkoja on yhteishaussa yhteensä 3298. Haastattelimme Stadin ammattiopiston hakutoimiston palveluneuvoja Janne Turtiaista, opinto-ohjaaja Silvia Soosalua ja apulaisrehtori Arja Wahlberg-Jauhoa saadaksemme hieman vinkkejä yhteishakuun.

Mitkä alat ovat yleensä olleet niitä suosituimpia?

– Peruskoulupohjaisilla hakijoiden osalta hammastekniikan perustutkinto ja media-alan perustutkinnossa audiovisuaalisen viestinnän osaamisala ovat olleet useampana vuotena yksiä suosituimpia hakukohteita tutkinnon opiskelijapaikkamäärään mitattuna. Myös turvallisuusalan, matkailualan, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto sekä uudistetussa tutkinnossa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon osalta kauneudenhoitoalan osaamisala, sekä logistiikan perustutkinnon kuljetuspalveluiden osaamisala ovat olleet nuorten suosiossa.

– Peruskoulupohjaiset hakijat ovat olleet kiinnostuneita myös autoalan, sekä sähköalan perustutkinnosta.

Ylioppilaspohjaiset hakijat puolestaan suosivat eniten media-alaa sekä kauneudenhoitoalaa opiskelijapaikkamäärään suhtautettuna.

Opiskeluvaihtoehtoja on kuitenkin näiden vaihtoehtojen lisäksi runsaasti, joten opiskeluvaihtoehtoja pohtiessa kannattaa miettiä, mikä on se oma juttu, jota haluaa lähteä opiskelemaan. Tämän vaihtoehdon löytäminen ei kuitenkaan aina ole niin helppoa. Mitä kannattaa tehdä jos ei ole aivan varma siitä mitä haluaa opiskella?

– Stadin ammattiopiston hakijapalveluista saa ohjausta ja neuvontaa koulutuksiimme ja niihin hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä. Yhteyttä voi ottaa sähköpostitse ja puhelimitse ja varata vaikka henkilökohtaisen keskusteluajan, tai tulla käymään paikan päällä.

Avoimet ovet on järjestetty jo syksyllä 2017, mutta onneksi itseään kiinnostaviin tutkintoihin voi tulla tutustumaan myös vielä ennen yhteishaun päättymistä. Kuinka tämä oikein onnistuu?

– Kannattaa ottaa yhteyttä suoraan kyseisen alan opinto-ohjaajaan.

Stadin ammattiopiston opinto-ohjaajien tiedot löytyvät osoitteesta: www.stadinammattiopisto.fi, kohdasta yhteystiedot  ja ”opinto-ohjaajat”.

Vaatturiopiskelija työssään. Kuva: Jefunne Gimpel.

StadinAO:ssa on runsaasti erilaisia opintomuotoja. Miten päättää mikä opintomuoto on itselleen se paras?

– Jokaiselle opiskelijalle tehdään opintojen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma. Siinä opiskelija yhdessä opettajan kanssa suunnittelee itselleen parhaan tavan hankkia tarvittava osaaminen.

Hakija voi esimerkiksi ilmaista kiinnostuksensa kaksoistutkinto-opiskeluun. Kaikilla Stadin ammattiopiston opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa lukio-opintoja. Mikäli ei pääse kaksoistutkinto-ryhmään, voi lukio-opintoja suorittaa esimerkiksi iltalukiossa. Kannattaa muistaa, että opiskeluun sisältyy aina työpaikalla tapahtuvaa oppimista joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella.

Myös jatkuvan haun kautta opiskelemaan

Ne, jotka eivät kuulu yhteishaun pääasialliseen hakijaryhmään, voivat hakea opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Jatkuvassa haussa voivat hakea kaikki hakijat, joiden tavoitteena on ammatillisen perustutkinnon tai tutkinnon osan suorittaminen. Jatkuvan haun kautta hakija voi hakea koulutukseen ja aloittaa opintonsa joustavasti ympäri vuoden.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishakuaika loppuu 13.3.2018. Perusopetuksen jälkeisten valmistavien koulutusten hakuaika 22.5.–24.7.2018.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.