Uusi Iloinen Teatteri täyttää 40 vuotta – teatteri merkitsee Marjatta Leppäselle hänen elämänsä onnellisinta aikaa

Uusi Iloinen Teatteri merkitsee Marjatta Leppäselle hänen elämänsä onnellisinta aikaa.

Uusi Iloinen Teatteri täyttää 40 vuotta. Vuonna 1978 perustettu viihteellinen teatteri merkitsi silloin täysin uudenlaisen elämän alkua perustajajäsenelle ja näyttelijä Marjatta Leppäselle.

– Olin viettänyt siihen mennessä freelance-taiteilijanelämää ja UIT:n myötä syntyi ihana yhteisö, johon kuuluin. Se tuntui todella hyvältä, Marjatta kertoo.

Ennen ensimmäistä esitystä Marjatan täytyi muiden perustajajäsenten kanssa miettiä teatterille nimi.

– Ennen sotia toimi Ossi Elstelän vetämä Iloinen Teatteri. Laitettiin nimen eteen vain Uusi ja se oli siinä. Muuten nimien keksiminen ei koskaan ollut meille kovinkaan helppoa. Yleensä teatteriesitysten nimien keksiminen jäi meillä ihan viime tinkaan, Marjatta naurahtaa.

UIT:n teatteriesitysten nimet ovat huvitusta sekä aivonystyröitä herätteleviä kuten esimerkiksi Helibori humpsis – pokasaha soi tai Ne halii meitin. Miten nimet oikein keksittiin?

– Nimet liittyivät aina jotenkin Suomen tilanteeseen, maailman tilanteeseen tai taloustilanteeseen. Yhden esityksen nimi oli esimerkiksi Haloolla päähän. Sillä viitattiin matkapuhelinten yleistymiseen.

Mitä muistat teidän aivan ensimmäisestä esityksestä, Marjatta?

– Ennen teatteriin siirtymistä tein yhden naisen esityksiä erilaisissa ravintoloissa ja sitten yhtäkkiä olinkin Peacockissa 900 ihmisen edessä. Ensimmäinen esitys oli hieno ja järisyttävä kokemus, Leppänen muistelee.

– Ensimmäinen esityshän tehtiin ihan kokeilumielessä, mutta lopulta siitä seurasi 40 vuoden putki, Marjatta jatkaa iloisesti.

”Kaikki hetket olivat omalla tavallaan ikimuistoisia ja ihania”

Leppänen on kokenut Linnanmäen Peacock-teatterissä paljon ja muisteleekin vuosia suurella ilolla ja lämmöllä.

– Uusi Iloinen Teatteri antoi ja opetti minulle paljon. Sen kautta elämääni tuli paljon uusia ystäviä, Marjatta kertoo.

Kun Leppäseltä kysyy hänen mittavan UIT-uransa ikimuistoisinta hetkeä on ymmärrettävää, että vain yhtä hetkeä ei millään voi mainita.

– Kaikki hetket olivat omalla tavallaan ikimuistoisia ja ihania. 25 vuotta, jotka siellä vietin, olivat elämäni onnellisinta aikaa.

UIT:n perustajajäsen kuitenkin kertoo, että jokainen ensi-ilta oli omalla vuorollaan ihmeellinen ja ikimuistoinen. Näytöstä harjoiteltiin kuukauden ajan niin arkisin kuin pyhäpäivinäkin. Ensi-illat sykähdyttivät Leppästä kerta toisensa jälkeen.

– Se hetki, kun kuulee ihmisten tulevan saliin. Ensiksi on se ihana puheensorina, joka lakkaa ja sitä seuraa täysi hiljaisuus juuri kun verhot aukeavat, Marjatta muistelee.

Uusi Iloinen Teatteri juhlistaa merkkivuottaan Tuhansien ämpärien maa -juhlarevyyn merkeissä. Tuhansien ämpärien maa Helsingissä, Linnanmäen Peacock-teatterissa 27.4.-16.6.2018. Ensi-ilta on 3. toukokuuta.

Toimittaja Ira Juvonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.