Suomalaiset panostavat kesämökkinsä sisustukseen

Nyt alkaa se aika, kun pari miljoonaa suomalaista pääsee mökille pakenemaan arkea ja nauttimaan kesästä. Tämän päivän vapaa-ajan asunto ei ole enää pelkästään vanhan ja ylimääräiseksi jääneen tavaran loppusijoituspaikka. Sekä sisustukseen että varustetasoon panostetaan huomattavasti enemmän kuin ennen.

Mökkeilyllä suomalaiset hakevat irrottautumista arjesta ja vastapainoa jokapäiväiselle elämälle. Tämä näkyy myös sisustustyyleissä ja tavaravalinnoissa. Luonnonmuodot ohjaavat mökkirakentamista ja luonto tulee väreissä ja materiaaleissa myös sisätiloihin. Suomen yli 500 000 mökkiä ja niiden 4,2 miljoonaa vuodepaikkaa tarkoittavat myös siivousta ja pyykinpesua.

Ennen mökki oli monelle paikka, johon sai helposti vietyä vakituisen asunnon vanhaa tai ylimääräiseksi jäänyttä tavaraa. Tämän päivän mökkeilijä sisustaa ja varustelee vapaa-ajan paikkaansa suuremmalla panostuksella.

Kaupungistumisen myötä monen kotimaisemassa luonto ei ole niin suuressa roolissa kuin ennen. Mökki onkin nyt se paikka, jossa pääsee luonnon keskelle ja kokemaan luonnonrauhaa. Tämä näkyy myös sisustustavaroissa ja tyyleissä, kertoo S-ryhmän sisustustuotteiden valikoimapäällikkö Jelena Penttinen.

Useimmiten mökin sisustukseen haetaan värejä, jotka ovat sopusoinnussa luonnon kanssa. Klassikoita ovet sininen, vihreä ja beige. Harmonista värikokonaisuutta piristetään nyt kirkkaalla keltaisella sekä kukka- ja kasvikuvioilla. Mökin sisätiloihin tuodaan pöytäliinojen, verhojen ja tyynyjen kankaissa käpyjä, lehtiä, palmuja ja viidakkotunnelmaa, Jelena Penttinen jatkaa.

Moni mökkeilijä sisustaa vapaa-ajan asuntonsa erilaiseksi kuin vakituisen kodin. Kaupunkikodissa voi olla vaikkapa skandinaaviseen tyyliin minimalistista, selkeää ja vaaleaa. Vastapainoksi ja luonnonmukaiseksi sisustettu mökki sen sijaan on useinkin värikkäämpää, kukikkaampaa ja yhdistelee rohkeasti uutta ja vanhaa.

Suomalaisten mökit eivät tönötä tyhjinä metsän keskellä. Mökkibarometrin mukaan säännöllisiä käyttäjiä on vuodessa noin 2,4 miljoonaa. Yhdellä mökillä käy keskimäärin noin neljä henkilöä ja kokonaisuudessaan mökeissä sekä lisärakennuksissa on noin 4,2 miljoonaa vuodepaikkaa. Innokkaasta mökkeilystä onkin seurauksena isot pinot pyykkiä. Vaikka pyyhkeitä ja lakanoita ei joka päivä tarvitsekaan pestä, täytyy pyykkihuoltokin saada hoitumaan. Tekstiilien peseminen järvessä, joessa tai meressä ei ole suositeltavaa.

Suomalaisista vapaa-ajan asunnoista 80 prosenttia sijaitsee rannoilla. Vaikka ollaan tuhansien järvien äärellä, ei tekstiilejä suositella pestäväksi järvessä. Pelkällä vedelle pyykki ei puhdistu, mutta pesuaineilla ei saa luontoa saastuttaa. Pesee pyykin sitten kaivo-, sade- tai järvivedellä, olennaista on se, että pesuaineita sisältävää vettä ei lasketa sellaisenaan luontoon, Penttinen toteaa.