Autokauppa täytti hukkatilan aurinkovoimalalla Vantaalla

Valtavia aurinkopaneeleja on asennettu kiihtyvällä vauhdilla mitä erilaisimpiin kohteisiin. Helsingin Messukeskuksen katolle, Kivikon hiihtohalliin, Helsingin bussipysäkkikatoksiin. Nyt Vantaan Aviapoliksen suuralueella sijaitseva autokauppa on saanut omat aurinkopaneelinsa.

Tähän asti toimipaikan katto on ollut tavallaan hukkatilaa. Nyt siellä on melkein 15 aarin laajuudelta aurinkopaneeleita tuottamassa energiaa, kertoo autotalonjohtaja Tero Pulkkinen.

Autokeskus Airportin katolla on asennettu jopa 904 aurinkopaneelia käsittävä sähkövoimala. Suuri osa autotalon sähköstä saadaan omalta katolta.

Aloite aurinkopaneelien asentamiseen tuli Vantaan Energialta. Meillä ei ollut mitäämn sitä vastaan, että saamme oman aurinkovoimalan, kertoo kiinteistöpäällikkö Pasi Kekkonen.

Kekkonen vastaa toimitilan omistavan Aro-Yhtymän kiinteistöistä ja hän tietää, miten paljon sähköä ison autotalon toiminta vaatii. Autotalossa riittää valaistavia neliöitä, ja autojn huolto ja maalaus vaativat nekin oman osuutensa.

Aurinkopaneelit tuottavat aurinkoisena kesäpäivänä merkittävän osan autotalon sähkönkulutuksesta mukaan lukien tilojen valaistuksen sekä autohuollon laitteistot ja nosturit. Ja myös sähköautojen lataamiset, kertoo tuotepäällikkö Eero Pyhäranta Vantaan Energialta.

Aurinkosähköteho Autokeskus Airportin sähköpaneeleissa on 280 kWp. Pyhäranta arvioi, että aurinkosähköjärjestelmällä kesäpäivänä tuotettavalla energialla sähköautolla ajaa noin 9 000 kilometriä. Vuosituotannolla päästäänkin sähköautolla jo useamman kymmentä kertaa maapallon ympäri.