Riittääkö sinulla rakkautta kissavieraalle? Sijaiskoteja kaivataan kiireellisestä!

Nuori naaraskissa synnytti neljä pentua Rekku Rescuen sijaiskodissa lähes heti sinne saavuttuaan. Pennut voivat hyvin, mutta emolta ei tule riittävästi maitoa, joten pentuja joudutaan lisäruokkimaan kuuden tunnin välein. Kotihoitaja Sanna antaa pennulle ravintoa ruiskulla.

Kodittomien kissojen tilanne on tällä hetkellä katastrofaalinen. Useat pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykset kaipaavatkin kissoille sijaiskoteja. Yksi näistä yhdistyksistä on vuonna 2002 perustettu Rekku Rescue.

Sijaiskotitoimintaan ryhtyminen on tehty helpoksi, sillä sijaiskoti saa yhdistyksestä tukea ja apua kaikissa tilanteissa hoitolaistensa kanssa. Yhdistys myös vastaa kissan kustannuksista kuten ruoasta, kissanhiekasta sekä eläinlääkärikäynneistä. Mitä vaatimuksia teillä on sijaiskodeille?

– Sijaiskodilla on hyvä olla jonkin verran kokemusta kissoista, mutta pääasia on, että riittää aikaa, kärsivällisyyttä ja rakkautta kissavieraalle. Sijaiskoti sitoutuu majoittamaan ja pitämään kissasta huolta, kunnes se löytää pysyvän kodin, Rekku Rescue ry:n tiedottaja Sadri Wirzenius kertoo.

– Sijaiskodissa voi olla myös muita eläimiä, mutta siinä tapauksessa on ehdoton edellytys, että hoitoon tulevalle kissalle on tarjolla oma, muista eläimistä eristetty tila, hän lisää.

Kissa saattaa tapauksesta riippuen viettää sijaiskodissa aikaa muutamasta viikosta useampaa kuukauteen.

– Jos  pennut syntyvät sijaiskodissa, kestää niiden kasvaminen luovutusikään 12 viikkoa. Joskus taas sijaiskotiin saattaa tulla nuori tai aikuinen kissa, joka on reipas ja sosiaalinen, ja joka on jo leikattu ja rokotettu. Sellaisessa tapauksessa kissa saattaa löytää uuden kodin jopa parissa viikossa, Sadri kertoo.

Adoptioprosessi etenee puolestaan yleensä niin, että kun kissa on valmis muuttamaan uuteen kotiin, sen ilmoitus julkaistaan Rekku Rescuen kotisivuilla. Kiinnostuneet voivat sitten täyttää kotisivuilla kyselylomakkeen. Sen jälkeen kotia tarjoavat haastatellaan puhelimitse, jonka perusteella 

kissan varaaja päättää yhdessä kotihoitajan kanssa, ketkä kutsutaan katsomaan kissaa. Käyntiaika sovitaan niin, että se sopii niin kotihoitajalle kuin kissasta kiinnostuneelle.

Sitoutuneita sijaiskoteja kaivataan

Tällä hetkellä yhdistyksen hoivissa on 75 kotia etsivää kissaa ja 9 kotia etsivää koiraa. Apua selvästi tarvitaan. Mitä sitten kannattaa tehdä, jos haluaa sijaiskotitoimintaan mukaan?

– Sijaiskodiksi haluava voi lähettää sähköpostia osoitteeseen kotihoitokissat@rekkurescue.com. Viestissä tulisi kertoa mahdollisimman kattavasti itsestään, kodistaan sekä miksi haluaa ryhtyä sijaiskodiksi, Sadri kertoo.

Toiveena olisi, että sijaiskodit voisivat sitoutua toimintaan pidemmäksi aikaa. Tällä hetkellä Rekku Rescue ry:llä on muutamia sijaiskoteja, jotka ovat olleet toiminnassa mukana jo useita vuosia. Tällaisiä sijaiskoteja kuitenkin tarvittaisiin lisää.

Ennaltaehkäisyyn panostetaan

Kodittomien kissojen ja koirien auttamisen lisäksi Rekku Rescue panostaa yhä enemmän ennaltaehkäisevään eläinsuojelutyöhön. Tärkeimpänä osa-alueena on maatiaiskissojen leikkauskampanjat.

Vuonna 2002 perustettu Rekku Rescue ry tarjoaa apua kodittomille kissoille ja koirille. Alunperin yhdistys perustettiin auttamaan Viron kodittomia koiria, mutta nykyään pääpaino on suomalaisten kissojen ja koirien auttamisessa.

Toimittaja Ira Juvonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.