Pyöräbaana mullistaa Laajalahden aukion – kivimonumentti jyrätään pois

Pyöräbaanan suunnittelu Munkkiniemen puistotielle ja Laajalahden aukiolle on herättänyt pitkään huolta monissa Munkkiniemen asukkaissa.

Kaupunki on hyväksynyt baanan linjauksen kaksisuuntaisena Munkkiniemen puistotien jalankulkuväylän eteläpuolella. Valtuustoaloitteen mukaan Munkinseudun asukkaat haluavat, että Laajalahden aukio puukioskeineen säilytetään nykyisellään. Pyöräbaana myös jyräisi aukiolla olevan kivimonumentin yli.

– Tulisikin harkita, voisiko baana kulkea Munkkiniemen puistotien pohjoispuolella, todetaan seitsemän Helsingin kaupunginvaltuutetun allekirjoittamassa aloitteessa.

Aloitteessa ollaan myös huolestuneita siitä, että baanan nykyinen suunniteltu linjaus aiheuttaisi monta vaarallista kohtaa pyöräilijöille ja jalankulkijoille, esimerkiksi Solnantien ja Perustien risteyksissä.

Kaupungin vastauksen mukaan pyöräbaana suunnitellaan Munkkiniemen puistotien etelälaitaan nimenomaan siksi, että puukioski voidaan säilyttää.

– Baana kulkee kaksisuuntaisena Paciuksenkadun eteläreunaa pitkin, joten sen luonteva jatke lännempänä Munkinpuistossa on jalankulkuväylän eteläpuolella. Pohjoinen puoli on myös kioskin kohdalla liian kapea, eikä kioski kestä siirtämistä. Esitetty linjaus ohjaa polkupyöräliikenteen loitommalle kioskin asiakkaista, kerrotaan kaupunginhallituksen hyväksymässä vastauksessa valtuustoaloitteeseen.

Sen sijaan nykyinen kivimonumentti voidaan kaupungin mukaan hävittää pyöräbaanan tieltä:

– Pyöräbaanasuunnitelmasta riippumatta Laajalahden aukiolla sijaitseva ympäristötaideteos (valtuustoaloitteessa mainittu kivimonumentti) on tarkoitus poistaa ja sijoittaa sen tilalle maisemapuu tai veistos.

Jatkosuunnittelussa aukiolle osoitetaan riittävä määrä penkkejä oleskelua varten. Baanalinjausta on tutkittu myös aukion eteläreunalle, missä se kulkisi lähempänä nykyistä pyörätietä, mutta eri tasossa jalankulun kanssa. Reitin jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että baana kulkee tunnistettavana kaksisuuntaisena baanayhteytenä koko matkan.

Baanan vaaranpaikoista Solnantien ja Perustien kohdilla on mahdollista leventää puistoväylää siten, että pysähtyville autoille tulee riittävä tila baanan ja ajoradan väliin. Baanan reitti Munkkiniemen aukion läpi ratkaistaan pikaraitiotien suunnittelun yhteydessä. Uusi suunnitelma tulee asukkaiden arvioitavaksi kuluvan vuoden aikana.

Munkkiniemen puistotien pyöräbaanan toteutuksen ajankohdasta ei ollut mainintaa kaupunginhallituksen valtuustoaloitteeseen antamassa vastauksessa.

Kyse on Munkkiniemenbaanasta, joka jatkuu Tarvonbaanana Espoon puolelle. Munkkiniemen puistotielle baana tulee Paciuksenkadulta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.