Helsingin sataman uusi Länsiterminaali palkittiin vuoden teräsrakenteena

Teräsrakennepalkinto on Teräsrakenneyhdistyksen vuodesta 1980 jakama, arkkitehtuurin ja rakentamisen ammattilaisten keskuudessa arvotettu tunnustus.

Helsingin sataman uusi Länsiterminaali 2 on valittu Vuoden Teräsrakenteeksi 2017. Palkintotuomaristoa viehätti kokonaisuuden laadukas tyylikkyys yhdistettynä mietittyyn toiminnallisuuteen.

– Helsingin Länsisataman Viron matkustajaliikenteen terminaali on Jätkäsaaren uusi näyttävä maamerkki. Linjakkaan ja dynaamisen rakennuksen arkkitehtuuri vertautuu laivojen ja meren liikkeeseen. Veistoksellinen ja selkeä rakennus antaa erinomaisen ensivaikutelman maahan saapuville matkustajille. Suunnittelijoiden pitkä kokemus terminaalirakennusten suunnittelusta heijastuu positiivisella tavalla rakennuksen toiminnallisena ja arkkitehtonisena selkeytenä, voittajan valinnut palkintolautakunta kehuu voittajatyötä.

Länsiterminaali 2 muodostuu varsinaisesta terminaalista ja sen kahta puolta olevista matkustajakäytävistä, joita pitkin matkustajat liikkuvat laivojen ja terminaalin välissä.

– Erityisen vaikuttava on toiseen kerrokseen sijoitettu lähtöaula, jonka keskeisimmän arkkitehtonisen elementin muodostaa teräsristikkorakenteinen ja puuverhoiltu jännitteisesti kaareutuva alakatto. Terästä rakennuksessa on käytetty arkkitehtuurin kannalta luontevissa rakenteissa. Odotushallin vaativa geometria on toteutettu teräsrakenteisena, mikä mahdollistaa pitkät jännevälit ja pystyrakenteista vapaan ilmavan tilan, palkintolautakunta toteaa.

Teräsrakennepalkinto on Teräsrakenneyhdistyksen vuodesta 1980 jakama, arkkitehtuurin ja rakentamisen ammattilaisten keskuudessa arvotettu tunnustus.  Palkinnon saajan pitää sääntöjen mukaan olla arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä terästä että muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt rakennushanke.

Terminaalin pääsuunnittelija on PES-Arkkitehtien Tuomas Silvennoinen. PES-Arkkitehdit Oy:n lisäksi työstä palkittiin kohteen tilaaja Helsingin Satama, rakennesuunnittelusta vastannut Sweco, pääurakoitsija YIT sekä teräsrungon ja lasijulkisivut toimittanut Normek.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.