Kuntavertailu: Helsingissä lyhyimmät matkat lapsiperheiden palveluihin

Konsulttiyhtiö selvitti, missä Suomen kunnissa lapsiperheiden tarvitsemat palvelut sijaitsevat lähimpänä kotoa.

Konsulttiyhtiö Ramboll toteutti valtakunnallisen kuntien elävyysindeksivertailun nyt kolmatta kertaa.

Tänä vuonna tarkastelussa on Suomen kuntien lapsiperheystävällisyys.

Kunnat on listattu sen mukaan, miten saavutettavia niiden palvelut ja toiminnot ovat lapsiperheiden näkökulmasta – kävellen tai polkupyörällä.

Vertailussa olivat mukana kaikki Manner-Suomen alueella sijaitsevat kunnat. Indeksissä on painotettu perheitä, joissa on alakouluikäisiä ja sitä nuorempia lapsia.

Suomen lapsiperheystävällisin kunta on Livcy-indeksin mukaan Helsinki.

Helsinki on Suomen tiheimmin asuttu kunta sekä myös väkiluvultaan suurin.

Helsingissä kaikki lapsiperheiden palvelut, kuten koulut, päiväkodit, viher- ja virkistysalueet sekä päivittäistavarakaupat, sijaitsevat lähellä.

– Palveluiden läheisyys vaikuttaa arjen sujuvuuteen ja tätä kautta perheiden elämänlaatuun. Erityisen tärkeitä lapsiperheille ovat päivittäin tarvittavat palvelut, kuten päiväkoti, koulu ja leikkipaikat.​ Helsingissä leikkipuistot sekä ruokakaupat sijaitsevat kävelyetäisyydellä lähes kaikille asukkaille. Samoin lähes kaikki, jopa 91 prosenttia helsinkiläisistä, asuu 15 minuutin kävelymatkan päässä päiväkodista, kertoo Rambollin kestävästä kaupunkikehityksestä vastaava yksikön päällikkö Eero Salminen tiedotteessa.

– Tilanne voi kuitenkin yksittäisen perheen arjessa näyttäytyä toisenlaisena, sillä vaikka kaupunkitasolla tarkasteltuna päiväkoti sijaitsisi lähellä, hoitopaikan saaminen ei ole itsestäänselvyys, Eero Salminen jatkaa.

Vertailussa kolmen kärkeen nousivat myös Kerava ja Tampere.

Livcy by Ramboll -elävyysindeksi pohjautuu 15 minuutin kaupunkiajatteluun, ja sillä mitataan arjen palveluiden ja toimintojen läheisyyttä ja monipuolisuutta. Lapsiperheystävällisyyden osalta 15 minuutin välimatka kävellen määriteltiin 750 metrin etäisyydeksi, sillä lasten kanssa liikkuminen on keskimäärin hitaampaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.