Vain kanava välissä

Ilmakuva Helsingin keskustaan luoteesta. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy.Helsingin kaupunginmuseo.

Kruunun haka oli nimi tykistön hevosten laiduntamispaikalle. Kruunuhan oli valtio. Tämän merkittävän ja keskeisen kaupunginosan nimeksi on muotoutunut Kruununhaka. Hevosista ei näissä maisemissa ole tietoakaan.

Sinebrychoffinkin mainoshevoset tuntuvat väsyneen.

Olutta mainostaa vain tuon saman panimon punainen raitiovaunu. Panimon alkujuuret ovat Venäjällä ja Suomeen siirtymisen syynä oli se, että tuo teollisuussuku halusi muuttaa Punapötsi-nimensä elegantimmaksi.

Nimenmuutoksia voi tehdä vain tsaari. Tämä antoi uudeksi nimeksi sinipötsi. Loukkaavan ratkaisun johdosta Koff tunnetaan Suomen vanhimpana panimona.

Kruununhaka omaa verisen historian. Maurinkadun korkeimmassa kohdassa oli pääkaupungin viimeinen teloituspaikka, 1700-luvun puolivälissä.

Tutkijatohtori Teemu Keskisarja on selvittänyt tätäkin aihetta värikkäällä tavalla. Nettiin kannattaakin tutustua.

Kulttuurierot ovat kolmesssa sadassa vuodessa muuttuneet. Taannoin teloitettavat olivat ensi sijassa murhaajia, ja kun tuomio oli kaupungintalossa vahvistettu, väki kokoontui teloituspaikalle. Ankarin tuomio oli se, että ensin katkaistiin käsi ja sitten vasta kaula.

Hirttotuomio oli näitä tuomioita lievempi.

Kuolemantuomion saattoi saada myös eläimeen sekaantumisesta. Aarre Simosen toimiessa oikeusministerinä sen rangaistuvuus poistettiin kokonaan 250 vuotta myöhemmin. Siinä meni eläinten oikeusturva.

Samassa istunnossa rattijuoppouden raja-arvoksi tuli vuosikymmeneksi nolla.

***

Katajanokka kaivetun kanavan toisella puolella on historialtaan Kruununhakaa lempeämpi, jollei muistuteta ulkoministeriön edeltäjästä Merikasarmista valmistuneista taiteilijoista. Uspeskin katedraali on Suomen ortodoksisuuden tunnusmerkki ja Keskon pääkonttori vähittäiskaupan tulenjohtopaikka ankarassa kilpailussa K-kauppaa, Lidliä ja nyt myös Wihuri-yhtymän Metroa vastaan. E-liike on joutunut heittämään pyyheliinan kehään.

Paulig oli kauan ilonaiheena tehden koko saaresta kahvin tuoksuisen sota-aikaa lukuun ottamatta.

Viking-linja luo tunnelmaa, täyttää viittä hotellia, jos kohta lisää liikennettä.

Sekä Kruununhaka että Katajanokka ovat muodostuneet arvostetuksi asuntoalueeksi, joilta viimeksi ovat poistuneet suuret poliitikot Johannes Virolainen ja Harri Holkeri.

MARTTI HUHTAMÄKI

Kirjoittaja on valtion viestintäpalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja ja Kruununhaka-lehden vakiokolumnisti.

 

Ilmakuva Helsingin keskustaan luoteesta. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy.Helsingin kaupunginmuseo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.