Keskuspuistoon kunnostustöitä ja uusia palveluja

Keskuspuiston reittejä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö

Ensin muun muassa reittiopasteet uusitaan ja kävelyreittejä kunnostetaan. Myöhemmin luvassa nuotiokota ja frisbeegolf-rata.

Helsingin Keskuspuiston pohjoisosassa parannetaan syksyn aikana ulkoilureittien kuntoa ja turvallisuutta.

Tämän ja ensi vuoden aikana Keskuspuistossa tehdään myös muita kunnostustöitä, joiden myötä suositulle ulkoilualueelle saadaan uudet reittiopasteet, lisää talvikunnossapidettäviä kävely- ja pyöräilyreittejä sekä opastettu maastopyöräreitti.

Kuninkaantammentietä sekä Keskuspuiston pääreittiä Pitkäkosken majalta Kehä I:lle asti aletaan kunnostaa syyskuussa.

– Töitä tehdään budjetin salliessa myös muilla ulkoilureiteillä. Reiteillä tasoitetaan painaumia ja uusitaan kivituhkapinnoitetta, ojia avataan ja ojarumpuja puhdistetaan. Kunnostustöillä parannetaan reittien käytettävyyttä ja hulevesien hallintaa, kerrotaan Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Ulkoilureittien kunnostusta jatketaan Keskuspuiston eteläosassa, kun Keskuspuiston pohjoisosan toimenpiteet valmistuvat. Kunnostustöitä tehdään loppuvuoden ajan.

– Töiden aikana joudutaan mahdollisesti rajoittamaan kulkua joillakin reitin osuuksilla, jolloin jalankulku ja pyöräily ohjataan opasteilla kiertoreitille, tiedottaa kaupunki.

Kunnostustöiden urakoitsijana toimii VRJ Etelä-Suomi Oy.

Pienpuustoa ja muuta kasvillisuutta on poistettu ulkoilureittien varsilta aiemmin Keskuspuiston eteläosassa, ja pohjoisosiin siirrytään syyskuussa.

Kaupungin mukaan pienpuustoa ja muuta kasvillisuutta poistetaan ulkoilureittien varsilta turvallisuussyistä.

– Reittien varsilla avataan näkymiä erityisesti risteysalueilla ja muissa sellaisissa paikoissa, missä kasvillisuus haittaa näkyvyyttä ja voi aiheuttaa liikkujille vaaratilanteita.

Reittien lähistöltä poistetaan myös vaurioituneita puita, jotka ovat kaatumisvaarassa.

Osa kaadetuista puista jätetään maastoon lahoamaan maapuina tai hyödynnetään kulun ohjauksessa reiteillä. Lahopuu edistää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta.

Pienpuuston harvennusta ja vaarallisten puiden poistoa reittien varsilta tehdään Keskuspuistossa säännöllisesti.

Puustonhoitotöiden urakoitsijana toimii Stara.

Kaupunki on vuosien varrella saanut asukkailta runsaasti toiveita Keskuspuiston opasteiden parantamisesta.

Uusien opasteiden asentaminen alkaa vuoden 2022 aikana ja jatkuu ensi vuonna.

Keskuspuistoon on myös päätetty rakentaa kaksi uutta latuosuutta Kuninkaantammentien eteläpuolelle ja Paloheinän majan länsipuolelle, kun nykyiset ladut muutetaan talvikunnossapidettäviksi kävely- ja pyöräilyreiteiksi.

Lisäksi uusi opastettu maastopyöräreitti viimeistellään käyttökuntoon. Reitti kulkee Keskuspuiston halki Laaksosta Haltialaan ja Pitkäkoskelle. Reitti on perustettu jo olemassa olleille poluille, joita on kunnostettu heikoimmin kantavista kohdista. Uuden reitin avulla ohjataan maastopyöräilyä pois muilta luontoalueilta.

Keskuspuistossa on käynnistymässä myös muita hankkeita, joilla parannetaan puiston palveluita.

Paloheinän pulkkamäkeen toteutetaan lumetusjärjestelmä ja uusi valaistus. Lisäksi kaupunkilaisten ideoimina OmaStadi-hankkeina suunnitellaan parhaillaan frisbeegolf-rataa sekä nuotiokodan rakentamista Paloheinään.

Kuvasovite Keskuspuiston uudesta opastetaulusta. Kuva: WSP Finland Oy/Ari Kujala

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.