”Aivastelevan tursaan arvoitus” tuli Myllypuroon

Markus Rissanen: Aivastelevan tursaan arvoitus, 2022. Kuva: Maija Toivanen / HAM

Myllypuron peruskoulun ulkoseinässä olevalla taideteoksella on hauska nimi.

Lasten ja nuorten käyttämiin tiloihin on valmistunut Helsingissä kuusi uutta prosenttiperiaatteella toteutettua taideteosta.

Yksi teoksista on valmistunut Myllypuron peruskoulun laajennusosaan.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen.

Myllypuron peruskouluun valmistunut taideteos on Markus Rissasen teos nimeltään Aivastelevan tursaan arvoitus.

Teos ottaa haltuun osan Myllypuron peruskoulun laajennusosan julkisivusta.

– Keraamisista laatoista koostuva teos perustuu Rissasen kehittämään matemaattis-loogiseen Hex Rosa -kuvioon. Kuvio koostuu samanlaisena toistuvasta kuusikulmiosta, joka jakaantuu rombeiksi eli vinoneliöiksi. Näiden vinoneliöiden muotoja ja mustan ja ruskean sävyjä varioimalla Rissanen rakentaa jatkuvan ruusukuvion, kerrotaan Helsingin kaupungin taidemuseon tiedotteessa.

– Taiteilijan mukaan keramiikkateoksen voi nähdä muun muassa räiskähtävänä musteläiskänä tai syöksyvänä mustana komeettana, jonka pyrstöstä irtoaa pieniä kipinöitä. Ensimmäinen assosiaatio on antanut nimen teokselle.

Markus Rissasen taiteellinen tuotanto koostuu pääasiassa maalauksista, joissa hän tutkii taiteen keinoin tieteiden käyttämiä abstrakteja informaatiokaavioita ja merkkijärjestelmiä. Geometrian mysteereihin Rissanen paneutui väitöskirjassaan, jossa hän ratkaisi erään tunnetun kiertosymmetrisiin laatoituksiin liittyvän matemaattisen ongelman.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.