Kalastajatorpan kuuluisa pyöreä ravintolasali täyttää 80 vuotta

Munkkiniemessä sijaitsevan Kalastajatorpan ravintolan pyöreän muotoinen sali on tuttu monista suomalaisista elokuvista ja tv-sarjoista. Kuuluisassa ravintolasalissa on historian aikana aterioinut iso määrä valtionpäämiehiä ja kuninkaallisia. Tilan nimi on Pyöreä Sali ja se on valmistunut vuonna 1939, eli 80 vuotta sitten.

Myös Kalastajatorpan ensimmäinen hotellirakennus täyttää pyöreitä tänä vuonna, sillä rantahotellikiinteistö avattiin vuonna 1969.

Pyöreä Sali on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan, kerrotaan Hilton Helsinki Kalastajatorpan verkkosivulla. Tila on museoviraston suojelema. Pyöreän muotoinen sali on yksi osa Kalastajatorpan ravintolakiinteistöstä, joka valmistui alun perin vuonna 1936 ja jota myöhemmin laajennettiin. Pyöreän Salin ja myös Siirtomaasalin käsittäneen lisärakennuksen suunnitteli arkkitehti Jarl Eklund.

Yle.fi uutisoi vuonna 2009, jolloin Pyöreä Sali täytti 70 vuotta, että Kalastajatorpan maineikas ravintolasali rakennettiin Helsingille myönnettyjen olympialaisten gaalaillallisravintolaksi. Olympialaiset lykkääntyivät sotien takia, ja sotien aikana ravintolasali toimi sotasairaalana.

Hotelli Kalastajatorpan ensimmäisen hotellirakennuksen louhintatyöt aloitettiin vuonna 1967 ja hotelli avasi ovensa toukokuussa 1969. Tämän rantahotellikiinteistön suunnitteli arkkitehti Markus Tavio.

Kalastajatorpan päähotelli valmistui vuonna 1975 Helsingin ETYK-kokousta varten. Uuden hotellin rakentaminen vakiinnutti Kalastajatorpan asemaa valtion edustuspaikkana.

Kalastajatorpan historia ulottuu paljon kauemmaksi kuin nykyiset ravintola- ja hotellirakennukset, sillä Kalastajatorpan 100-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 2015. Kalastajatorpan historian katsotaan alkaneen vuonna 1915, jolloin höyryleipomo K. M. Brondin muutti 1800-luvun kalastajatuvan eli kartanon torpan yleisölle avoimeksi kesäkahvilaksi.