Snellu tarjoaa apua syrjäytyneille nuorille

Waste&Feast-lounasravintola on yksi niistä paikoista, joka työllistää vaikeasti työllistyviä nuoria.

Snellu on Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönkeskus. Snellun väki toimii hyvin laaja-alaisesti ja muun muassa tukee, neuvoo ja auttaa elämän kriisikohdissa. Asiakaskuntaan lukeutuvat alle 29-vuotiaat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä. Snellu toimii myös vankiloissa nuorten vankien parissa yksilötapaamisin sekä erilaisin kuntouttavien ryhmien muodossa.

– Toimimme vankien lasten tukena tilanteissa, jolloin toinen vanhempi on vankilassa. Olemme myös nuorten tukena vapautumisen aikoihin tarjoamalla esimerkiksi koevapaudessa oleville työkokeilua sekä henkilökohtaista tukea, johtava erityisnuorisotyönohjaaja Mare Kinanen kertoo. 

Snellu tarjoaa niin lyhyttä kuin myös vuosia kestävää pitkäjänteistä tukea arjesta selviytymisessä ja oman elämän hallinnan opettelua.

– Meillä ei ole tapaamisissa kiintiöitä, vaan teemme jokaisen kanssa yksilöllisten tarpeiden mukaista tavoitteellista työtä, Mare summaa. 

Tarinateatteri Pyhä Solmu, Nettisaapas ja Tekstaripupu

Tämän lisäksi Snellulla on tarjolla runsaasti erilaista toimintaa kuten esimerkiksi Tarinateatteri Pyhä Solmun. Millaista toimintaa tämä pitää sisällään?

– Se tuo tarinat näkyviksi. Tämän kautta omaa tilannettaan tai kokemustaan voi lähestyä toisenlaisesta kokemuksesta käsin, Kinanen kuvailee.

Tarinateatteri Pyhä Solmu ei suinkaan ole ainoa keino auttaa nuoria. Snellu toimii myös verkossa Nettisaappaan sekä Sekasin-chatissa muodossa ja mobiilisti puolestaan Tektaritupun kautta.

Työ seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen kanssa on myös olennainen osa Snellun toimintaa. He tekevät HLBTIQ-työtä ryhmien sekä yksilö- ja pariterapian menetelmin. 

Uusia työllistymis- tai opintomahdollisuuksia tarjolla

Snellun ajatuksissa on vuosia ollut se, että olisi löydettävä jokin keino tukea ja saada kokemuksia hyödyllisestä työstä niille nuorille, jotka ovat tavanomaisen koulutuksen ja työn ulottumattomissa. Monet ajatukset ovat kariutuneet taloudellisten mahdollisuuksien puuttumiseen. Nyt he ovat kuitenkin saaneet enemmän hankevaroja eri toimintojen käynnistämiseen.

– Suunnitelman mukaan noin 40 nuorta voisi löytää tuettua työtä tai työkokeilua sekä myös opiskeluihinsa liittyvää harjoittelua sekä näyttöön perustuvien opintojen kokonaisuuksia. Kirkko maksaa työntekijöilleen virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa, työkokeiluun tulevilla on puolestaan aina jokin taho joka huolehtii palkasta, Kinanen sanoo.

Kinanen kertoo, että työllistyminen on ylipäätään vaikeaa. He kuitenkin tavoittelevat sitä, että nuoren voimavarat ja käsitys omasta itsestä muuttuu tai kasvaa työjakson tai työharjoittelujakson aikana.

– Jos nuori voi yhtään paremmin työjakson tai työharjoittelujakson jälkeen, niin se on jo hienoa. Työllisyyspolkuja pyritään avaamaan ja löytämään aktiivisesti heti alusta alkaen, Kinanen kertoo.

Kinanen kertoo, että yli 30 vuoden työuralle on mahtunut paljon ikimuistoisia hetkiä. Suuria ilon aiheita on aina se, kun huomataan, että nuori on selviytynyt ja saanut elämän hallinnan omiin käsiinsä.

– Ylipäätään kohtaamiset lasten ja nuorten kanssa ovat olleet itsellekin merkittäviä. Ollaan yhdessä, samalla puolella ja samalla asialla, eikä tarvitse pelätä. Ne kohtaamiset eivät ole välttämättä pitkiä, Kinanen aloittaa.

– Koulun pihalla tyttö pomppii kohti ja pysähtyy eteeni. Tyttö sanoo: Mun äiti ja isä muuten eros. Ja samassa hetkessä tyttö pomppii pois. Tärkeä asia tuli kerrotuksi ja kuulluksi. Se riitti. Hetki oli siinä tilanteessa juuri sen verran kuin tyttö tarvitsi. Oli hienoa saada olla se ihminen, jolle tämä luottamuksellinen asia kerrottiin, Mare jatkaa. 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.