Waste&Feast -lounasravintola taistelee hävikkiä ja nuorten syrjäytymistä vastaan

Waste&Feast-lounasravintolassa pääsee nauttimaan lounaan 2 euron hintaan.

Snellu on Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönkeskus, joka on toiminut hieman päälle 50 vuotta. Snellun toiminta ulottuu useille eri osa-alueille, mutta pääsääntöisesti Snellu muun muassa tukee, neuvoo ja auttaa elämän kriisikohdissa.

Viime vuonna Snellu vietti 50-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi Itäkeskukseen Matteuksenkirkolle avattiin hävikkiruokaan pohjautuva lounasravintola Waste&Feast Snellu CafeLounasravintolan tarkoituksena on käyttää ruokahävikkiä, pitää yllä ekologisia arvoja, tarjota edullista ruokaa alueen tarvitsijoille sekä tarjota työtä heikossa työmarkkina-asemassa oleville nuorille. Tällä hetkellä Waste&Feast -lounasravintola työllistää kolme nuorta.

Snellun ajatuksissa on jo vuosia ollut se, että olisi löydettävä jokin keino tukea ja saada kokemuksia hyödyllisestä työstä erityisesti niille nuorille, jotka ovat tavanomaisen koulutuksen ja työn ulottumattomissa. Tämä ajatus on nyt konkretisoitunut Waste&Feast -ravintolassa, sillä se tukee nuorten työllistymistä sekä tarjoaa työkokeilupaikkoja alueen työttömille.

– Se kokemus että osaan ja minua arvostetaan tai kokemus siitä, että kuulun johonkin yhteisöön täysivaltaisena jäsenenä, tulen näkyväksi ja teen merkittävää työtä, josta saan korvausta on kuntouttavaa jo sinänsä, johtava erityisnuorisotyönohjaaja Mare Kinanen kertoo. 

Waste&Feast -ravintola ei ole kuitenkaan ainoa keino vaikeasti työllistyville nuorille löytää työkokemusta. Kinanen kertoo, että Snellu on saanut aiempaa enemmän hankevaroja, joiden avulla he voivat tukea entisestään nuorten työllistymis- sekä opintopolkuja.

– Suunnitelman mukaan noin 40 nuorta voisi löytää tuettua työtä tai työkokeilua sekä myös opiskeluihinsa liittyvää harjoittelua sekä näyttöön perustuvien opintojen kokonaisuuksia. Kirkko maksaa työntekijöilleen virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa, työkokeiluun tulevilla puolestaan on aina jokin taho joka huolehtii palkasta, Mare aloittaa.

– Tuemme heikoimmassa asemassa olevia nuoria löytämään mielekästä tekemistä ja saamaan kokemusta työstä ja opiskelusta. Monelle se vaihtoehto olisi olla tekemättä mitään tai tehdä sellaista mitä myöhemmin ehkä katuisi. Kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja omaan motivaatioon, hän jatkaa.

Kinanen kertoo, että osalle nuorille työllistyminen on ylipäätään vaikeaa ja Snellu haluaa auttaa erityisesti juuri näitä nuoria. He tavoittelevat sitä, että nuoren voimavarat ja käsitys omasta itsestä muuttuu ja kasvaa työjakson aikana.

– Jos nuori voi yhtään paremmin työjakson tai työharjoittelujakson jälkeen niin se on jo hienoa. Pyrimme avaamaan ja löytämään nuorille aktiivisesti työllisyyspolkuja, Kinanen jatkaa.

Snellu tekee yhteistyötä muun muassa Kaupungin nuorten työpajatoiminnan kanssa.

Lue myös artikkelimme Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönkeskus Snellun toiminnasta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.