Miten roskaaminen voi loppua, kun ajatus ja teot ovat etäällä toisistaan? Herttoniemeläinen kääri hihat

Majavakallion alue on saanut osakseen poikkeuksellista huomiota alueen epäsiisteyteen turhautuneelta naapurilta. Lämpimät kelit ja aurinkoinen kesä toivat Majavakallion alueelle suuria kävijämääriä – ja roskia. Lopulta alueelle saapui myös naapuri, joka harmistui roskista ja ryhtyi siivousoperaatioon. Naapuri halusi tärkeänä pitämälleen aiheelle näkyvyyttä, mutta toivoi säilyttävänsä oman anonymiteettinsä. Esiintyköön naapuri siis jutussa nimellä Heikki.

”Löysin kuluneena kesänä Majavakallion alatasanteelta tosi mageen spotin jossa kuvittelin olevan kiva ottaa aurinkoa vähän privaatimmin kuin kallion päällä, jos siis paikka ei vaan olisi ollut niin sotkuinen ja lasinsirujen täyttämä”, Heikki kertoo.

Majavakallion naapurissa asuvalle Heikille luontoon hylätyt roskat aiheuttavat mielipahaa. On itsestään selvää, että roskien paikka on jossain muualla kuin kaduilla tai varsinkaan luonnossa. Heikki tietää myös, että luontoon joutunut roska jää lojumaan, ellei joku sitä sieltä erikseen poimi. Niin yksinkertaista se on.

”Sillä ei ole eroa onko jäte heitetty maahan tahallisesti vai onko se tippunut vahingossa. Tai vaikka roskiksia penkovien eläinten toimesta”, Heikki huomauttaa.

Niinpä Heikki kääri hihat. Siivousurakka jatkui kesän lopusta syskuun alkupuolelle. Tuona aikana hän siivosi Majavakallion roskista vaiheittain.

”Tyypillisin roskienkeruutalkoilu on ihan vaan sitä, että poimin roskan talteen ja panen sen lähimpään roskikseen jahka sellainen sattuu näköpiiriin.”

Sitä Heikki ei tiedä, kuinka paljon alueella liikkuu muita siivoamassa, mutta vinkin hän kuitenkin antaa kaikille alueella liikkuville:

”Keskimääräisen viikonlopunvieton jäljet siivoaa Majavakallion laelta muutamassa minuutissa, jos siihen yhtään halua on. Eli ajanpuutteeseen ei oikein voi vedota.”

Projektinsa aikana Heikki on havainnut surullisen tutun ilmiön: epäsiisteys lisää herkästi epäsiisteyttä. Siksi paikkojen siistinä pitämisen tulisi olla itsestäänselvyys jokaiselle. On korkeampi kynnys jättää vaikkapa tupakan natsa jälkeensä, jos lähistöltä ei löydy toista mistään.

”Aina kun jengiltä asiaa tiedustellaan, vastaus on sama: ympäristön siisteys on lähellä sydäntä, se on henkilökohtaisesti tärkeä ja merkityksellinen seikka. Mutta sitten kun kysytään, että mitä tekoja olet itse tehnyt asian eteen ja milloin, konkretian tasolla huomataan, että ajattelu ja teot ovat tyypillisesti hyvin etäällä toisistaan. Ainoa toimenpidesuositukseni kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta on se, että lopettaa roskaamisen. Because it’s the right thing to do.”

Heikin nimi muutettu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.