Asuntokaupassa positiivinen vire alkuvuonna

Omakotitalokaupan viriäminen ilonaihe – asuntokaupassa positiivinen vire alkuvuonna

Vanhojen ja uusien asuntojen kauppa on käynyt nousujohteisesti alkuvuonna 2017, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Tammi-maaliskuun ilonaihe on ollut hieman yllättäen omakotitalojen kauppa.

”Omakotitalot ovat käyneet kaupaksi yllättävän hyvin. Alkuvuonna talokauppojen suhteellinen kasvutahti on ollut jopa kerrostalo- ja rivitaloasuntoja nopeampaa”, kiittelee KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Alkuvuonna asuntokauppa on kasvanut edellisvuoteen verrattuna niin vanhoissa kuin uusissa asunnoissa.

Käytettyjen välitettyjen asuntojen kauppa kasvoi yli 6,5 prosenttia vuodentakaiseen tammi-maaliskuuhun verrattuna. Alkuvuoden erityinen ilonaihe olivat käytetyt omakotitalot, joiden kauppa nousi mukavat 8,2 prosenttia vuoden 2016 tammi-maaliskuusta. Hyvin liikkuivat myös vanhat kerrostalot, joiden kauppa lisääntyi noin 7,4 prosenttia. Asuntotyypeistä heikoimmaksi jäivät alkuvuonna rivitalot, mutta niidenkin kauppa lisääntyi vuodentakaisesta tammi-maaliskuusta noin 3,4 prosenttia.

Käytettyjä välitettyjä kerrostaloasuntoja rekisteröityi KVKL:n kauppatilastoihin tammi-maaliskuussa noin 7770, rivitaloasuntoja vajaa 3400 ja omakotitaloja noin 2820 kappaletta.

Myös uudisasuntokauppa oli tammi-maaliskuussa vahvassa vedossa. Erityisen hyvin ottajansa löysivät uudet kerrostaloasunnot.

Tuoreimman tarkastelukuukauden, maaliskuun osalta käytettyjen asuntojen kauppa jatkoi alkuvuoden yleistrendiä: omakotitalokauppa kasvoi maaliskuussa 7,2 prosenttia edellisvuoden maaliskuusta ja kerrostalokaupatkin kasvoivat lähes 5 prosenttia. Maaliskuussa yllättävää oli rivitaloasuntokaupan selkeästi muita asuntotyyppejä heikompi kauppatahti.

”Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja työllisyystilanteen myönteiseen kehittymiseen on vahvistunut ja tämä heijastuu tällä hetkellä positiivisesti niin uusien kuin käytettyjen asuntojen kauppaan. Kuluttajien usko tulevaisuuteen, edelleen alhaisena pysyvä korkotaso ja vahvistuneet talouden näkymät tuovat myös lähikuukausina nostetta kaupankäyntiin”, KVKL:n Malila ennakoi.

Alkuvuoden osalta KVKL:n toimitusjohtajaa ilahduttaa erityisesti omakotitalokaupan nyt nähty nousuvire. Hän muistuttaa, että omakotitalokauppa on hiipunut Suomessa pidempään: vuositasolla niiden kauppa on vähentynyt vuoden 2007:n yli 15.000 kappaleen tasolta viime vuosien noin 12.000 kappaleen tasolle. ”Talokaupan elpymistä on kovasti odotettu. Kun kauppa lähti vuoden 2014 aallonpohjan jälkeen vähitellen kasvamaan, oli omakotitalokauppa muihin asuntotyyppeihin verrattuna se heikoin lenkki. Nyt näyttäisi siltä, että oikeansuuntainen vire olisi vähitellen löytymässä myös omakotitalojen kaupan puolella. Toivotaan, että tämä suunta myös jatkuu.”

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.