Varaudu lumen sulamiseen ja ehkäise kosteusvahingot

Runsaslumisen talven jälkeen sulamisvedet voivat aiheuttaa isoa vahinkoa talon rakenteille, jos ne pääsevät valumaan rakennukseen päin. Lumimassojen sulamiseen kannattaa nyt varautua. Varautuminen on tärkeää, sillä useissa taloissa on puutteita ulkopuolisen kosteuden hallinnassa – omakotitaloissa jopa kolmessa neljästä.

Alkuvuoden pakkaset ja suuri lumikuorma ovat koetelleet taloja. Pakkasista johtuvan jäätymisen seurauksena vakuutusyhtiöiden korvaamat putkien aiheuttamat vuotovahingot lisääntyivät tammi–helmikuussa edellisvuodesta. Seuraavaksi on syytä valmistautua lumimassojen sulamiseen. Etelä-Suomessa lumet ovat paikoitellen sulaneet jo vauhdilla.

– Nyt kun lunta on monin paikoin poikkeuksellisen paljon, on erityisen tärkeää varmistaa, että sulamisvedet pääsevät valumaan pois rakennuksesta sadevesikaivoihin ja avo-ojiin. Esimerkiksi isot lumikasat kannattaa mahdollisuuksien mukaan poistaa talon seinustoilta, jottei sulamisvesi kulkeudu niistä suoraan rakenteisiin, neuvoo omakotitalovakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Salaojat puuttuvat joka viidennestä omakotitalosta

Sulamisvesiin varautuminen on erityisen tärkeää, sillä noin kolmessa neljästä suomalaisesta omakotitalosta on jokin puute ulkopuolisen kosteuden hallinnassa. Jopa joka viidennessä omakotitalossa salaojat puuttuvat tai niistä ei ole mitään havaintoa. Muita yleisiä puutteita ovat patolevyjen puuttuminen (noin 40 prosenttia), virheellisesti tehdyt sokkelin vierustäytöt (yli 10 prosenttia) ja puutteellisesti asennetut syöksytorvet (noin 10 prosenttia).

– Nämä ovat huolestuttavia puutteita, jotka voivat kaikki edesauttaa kosteuden pääsemistä rakenteisiin ja aiheuttaa pahimmillaan mittavan kosteusvaurion. Jos tietää, etteivät omassa kodissa esimerkiksi salaojat ole kunnossa, kannattaa nyt ensiapuna etenkin lumien siirtäminen rakennusten ympäriltä tehdä huolella, Utunen vinkkaa.

– Selviä hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi sulamisveden lammikoituminen rakennusten viereen, sokkelin kastuminen tai rapautuminen sekä rakennuksen sisäpuolella maalin hilseily lattialistojen yläpuolelta. Jos sulamis- ja sadevesien ohjauksessa on puutteita, ne on syytä hoitaa kuntoon kesän aikana ennen seuraavia syyssateita ja talvea, kertoo Utunen.

Asiantuntijan vinkit: näin varaudut lumien sulamiseen

Poista isot lumikasat mahdollisuuksien mukaan talon seinustoilta.
Tarkista, etteivät sadevesikaivot ole lumen peitossa, jäässä tai muuten tukossa ja että sulamisvedet ohjautuvat poispäin rakennuksesta.
Tarkista kellarikerroksen tuuletusaukot ja ikkunat sekä varmista, ettei sulamisvesi pääse kellariin. Tarkista myös alapohjan ja mahdollisen kellarin ilmanvaihto ja tarkkaile kosteudesta johtuvia jälkiä.
Varmista, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki, jotta katolle kertyvät sulamisvedet pääsevät poistumaan esteettä.
Jos tontilta löytyy salaojat, varmista tarkistuskaivosta, että vesi virtaa esteettä salaojaputkia pitkin tarkistuskaivoon. Salaojat suojaavat talon perustuksia kosteudelta, joten jos putket näyttävät olevan tukossa, puutu asiaan saman tien.
Tarkista talven jälkeen katon, räystäiden ja syöksytorvien kunto. Katso myös, että lumiesteet ja kattoturvatuotteet ovat kunnossa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.