Uusi kirja päästää ääneen Lepakkoluolan kasvatit

Marco Kososen kirjoittama teos Bändilaboratorio on ajankuva ja historiikki Lepakkoluolan kasvateista heidän itsensä kertomana.

Lepakkoluolan tarina käynnistyi kesällä 1979, kun kaupungin saamattomuuteen kyllästyneet muusikot ja muut aktiivit valtasivat vanhan maalitehtaan Ruoholahdessa.

Ennen valtausta rakennus oli toiminut alkoholistien yömajana, joten tulokkaiden oli ensi töikseen siivottava talo perinpohjaisesti. Remontin jälkeen Lepakkoluolasta tuli Helsingin elävän musiikin yhdistyksen havittelema musiikkitalo ja kymmenien bändien kotipesä.

Lepakko nousi kukoistukseensa 1980-luvun aikana, kun kellarikerroksen treenitiloista syntyi uusia tulokkaita suuremmille estradeille.

Rakennuksessa treenasi useita eturivin yhtyeitä, kuten Hanoi Rocks, Sielun Veljet tai Pelle Miljoona, ja vielä useampia kulttisuosikkeja, kuten Musta Paraati, Lama tai Smack. Lepakkoluolassa tehtiin myös paikallisradiohistoriaa ja luotiin uudenlaista kaupunkikulttuuria: Talo oli alkuperäisen Radio City -paikalliskanavan ja Rumba-lehden syntypaikka.

Lepakon kahdessa esiintymissalissa, kahvilassa ja muissa tiloissa järjestettiin lukuisia ikimuistoisia keikkoja, teatteriesityksiä ja tapahtumia.

Oma lukunsa olivat tietenkin alakerrassa sijainneet treenikämpät, jotka muodostivat suomalaisessa musiikkihistoriassa ainutlaatuisen yhteisön, bändilaboratorion.

Nyt onkin aika päästää Lepakkoluolan kasvatit ääneen, tiedottaa Like Kustannus.

Kirjailija Marco Kosonen oli vakikasvoja Lepakkoluolan käytävillä, sillä hänen oma yhtyeensä Shadowplay piti majaansa kellarissa.

Omakohtaisten kokemustensa ja lukuisten haastattelujen avulla Kosonen rakentaa kuvan aikansa ajatushautomosta, joka rikastutti suomalaista populaari- ja kaupunkikulttuuria kahden vuosikymmenen ajan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.