Suomen taitavin piparileipuri löytyy Vantaalta

  Suomen taitavin piparileipuri löytyy Vantaalta

  Järjestyksessään yhdestoista Piparinleivonnan SM-kilpailu järjestettiin jo toisen kerran virtuaalisena pandemiatilanteen vuoksi. Finalistit leipoivat yhtä aikaa kotikeittiöissään eri puolilla Suomea ja tuomaristo seurasi kilpailijoiden työskentelyä videopuhelun välityksellä.

  Tuomaristo piti tehtäväänsä vaikeana, sillä taso oli korkea ja kisa hyvin tasaväkinen molemmissa sarjoissa. Tuomareille esiteltiin niin perinteisiä kuin moderneja kilpailutöitä. Piparinleivonnan SM-kilpailuihin osallistui sekä aikuisten että nuorten kilpailussa jo vuosia leivontaa harrastaneita sekä erilaisissa kilpailuissa palkittuja leipureita. Tuomaristo kehui leipureiden tasaisen varmaa työskentelyä. Kaikki työt olivat taidokkaita ja keskenään hyvin erilaisia.

  Alle 20-vuotiaiden sarjan parhaaksi leipuriksi valittiin Joensuusta kotoisin oleva 17-vuotias Anniina Hyvärinen teoksellaan Pariisin Eiffel-torni.

  ”Kilpailutyöni ei ole varsinaisesti jouluinen, sillä mielestäni tuoksuvat piparit kuuluvat kaikille elämänkatsomuksesta riippumatta. Koska rakastan luontoa ja matkustamista, halusin tehdä herkän työn, joka vie ajatukset kauniiseen Pariisiin”, Hyvärinen sanoo.

  Tuomaristo ihasteli erityisesti työn herkkyyttä sekä kaunista ja viimeisteltyä työnjälkeä. Koskettava tarina loi universaalia joulutunnelmaa.

  SM-finaalia tuomaroivat Myllyn Parhaan kehitysjohtaja ja kondiittorimestari Iiro Heinonen, Hellapoliisi-sivustoa ylläpitävä Kati Jaakonen sekä vuoden 2020 Piparinleivonnan nuorten SM-voittaja ja Someleipuri 2021 Maija Vuonokari.

  ”Anniina Hyvärisen hauras ja herkkä Eiffel-torni seisoo tukevasti jalustallaan kuin esikuvansa toisessa maailmansodassa. Lisäksi paiston onnistuminen ja keittiön siisteys vaikuttivat kisan voittoon”, 10 vuotta kisaa tuomaroinut Iiro Heinonen kiittelee.

  Jouluinen valokyltti toi aikuisten sarjan voiton Vantaalle

  Piia Hjelt voitti aikuisten sarjan teoksellaan Jouluinen valokyltti. ”Idea kilpailutyöhöni lähti perinteisestä joululyhdystä ja minulle tärkeästä tunnelmavalaistuksesta. Urbaani valokyltti tuo jouluvalot nykypäivään”, Hjelt kertoo. Piia Hjelt leipoi lapsuudessaan paljon äitinsä kanssa, mutta omat lapset ja heidän lastenkutsunsa ovat haastaneet kotileipuria vuodesta 2006. Uusia haasteita hän odottaa myös SM-mestaruudeltaan. “Piia Hjeltin siivitti voittoon uusi ja moderni lähestymistapa piparinleivontaan. Silti työ kunnioitti piparia ja taikinaa. Valaisu toi työhön myös ratkaisevan wow-efektin”, Iiro Heinonen kehui voittajatyötä.

  Finaalissa kilpailijat toteuttivat vapaamuotoisen työn, jonka tekemiseen oli aikaa 120 minuuttia. Annetussa ajassa finalistit piirsivät kaavat, leipoivat pipariosat, paistoivat ne, jäähdyttivät, kokosivat ja koristelivat luomuksensa. Leivontavälineitä, piparitaikinaa ja koristelutarpeita sai käyttää kilpailussa rajoitetusti.

  Moderni lähestymistapa siivitti Piia Hjeltin aikuisten sarjan voittoon.

  Anniina Hyvärinen voitti nuorten sarjan teoksellaan Pariisin Eiffel-torni.

  JÄTÄ VASTAUS

  Kirjoita kommenttisi!
  Kirjoita nimesi tähän

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.