Sano Ei kiitos -muovipilleille

Pillit ovat hivuttautuneet arkipäiväämme varmaankin lapsuudesta tuttujen pillimehujen kautta. Sen vielä ymmärtääkin kun näkee kolme-neljävuotiaan taaperon imaisemassa pillillä juomaa janoonsa, mutta kun kolmekymmentävuotias tarvitsee kokiksensa tai frappensa juomiseen pilliä, ollaan kaukana järkevästä käyttäytymisestä. Pilli kun on yleensä valmistettu muovista ja se ei ole alkuunkaan hyvä asia.

Olemme tottuneet käyttämään kertakäyttömukeja, jotka yleensä on valmistettu kartongista. Sen sijaan juomasi pilli tai kahvisi lusikka ovat poikkeuksetta muovia ja siten ongelmajätettä. Kaikkea muovijätettä ei saada kerätyksi ja kuljetetuksi jätteenpolttolaitoksiin, vaan osa kulkeutuu suoraan luontoon aiheuttaen päivä päivältä pahenevan ympäristöongelman, joka olisi helposti täysin vältettävissä.

Linnut, kalat ja muut meren eläimet luulevat muovijätettämme ruoakseen

Harva meistä on edes osannut ajatella olevansa osasyyllinen vesistöjämme päivä päivältä huolestuttavammin uhkaavaan muovijäteongelmaan. Vasta viime aikoina, kun olemme mm. somessa nähneet kuvia kuolleina pesivistä linnuista ja rantaan ajautuneista kaloista vatsat täynnä muovisia roskia, olemme havahtuneet ymmärtämään ongelma laajuuden ja vakavuuden. Ongelma koskee yhtä lailla paikallisia vesistöjämme kuin isoja valtameriä. Uutiset muovijätteiden saastuttamista vesistöistä ovatkin pysäyttäneet tavalliset ihmiset ympäri maailmaa ja mm. muovikasseista luopumista suositaan jo enenevässä määrin.

Sano EI kertakäyttöisille muovipilleille

Voit vaikuttaa ympäristön saastumiseen omilla valinnoillasi. Me tämän lehden tekijät haluamme kiinnittää huomiosi muovisten kertakäyttöpillien käyttöön. Tai tarkemmin sanottuna niiden käytöstä luopumiseen. Juoman kun voi hampurilaisravintoloissa nauttia hyvin ilman pilliäkin. Ravintoloitsijaa voi valistaa tarjoamaan pilliä vain pyydettäessä ja silloinkin paperista valmistettua pilliä. Eikä jokainen bensa-asemalla nautittu kahvikuppi tarvitse uutta muovilusikkaa, pieni kierrätettävästä materiaalista valmistettu sekoitustikku toimii ihan yhtä hyvin. Sen sijaan lapsen mehutölkkiin vaihtoehtoisen imuvälineen keksiminen on kieltämättä haasteellisempaa ja otammekin toimitukseemme mielellämme vastaan oman ehdotuksesi.

Tule mukaan kampanjaamme muovipillien käytön vähentämiseksi

Kerro miten olet itse vähentänyt tai ehkä jopa saanut lopetetuksi muovisten mehupillien käytön toimitus@letterbox.fi. Osallistu kampanjaan somessa: Facebook: ei kiitos muovipilleille. Twitter #ei kiitos muovipilleille.

Käy peukuttamassa kampanjaa Facessa ja olet mukana paperimehupillipaketin arvonnassa!

Ps. Ja jos juomasi todella tarvitsee pillin, niin käytä kompostoitavaa paperipilliä