Maahanmuuttajien kansalaisuusjuhla Vantaalle?

kuvituskuva

Vantaalle halutaan samantyyppinen maahanmuuttajille suunnattu kansalaisuusjuhla kuin Helsingissä ja Espoossa on.

Vantaalainen kaupunginvaltuutettu Kimmo Kiljunen (sd.) ja 31 muuta valtuutettua ovat jättäneet Vantaan kaupungille aloitteen, jossa ehdotetaan, että Vantaa järjestäisi vuosittain kansalaisuusjuhlan, johon kutsuttaisiin kaikki edellisenä vuonna Suomen kansalaisuuden saaneet, Vantaalla asuvat maahanmuuttajat.

Seremoniallisten juhlien järjestäminen vastikään kansalaisuuden saaneille on yhtäältä vanha, perinteinen juhlamuoto. Toisaalta se on tuore, monikulttuurisuuteen ja maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyvä ilmiö. Pohjoismaissa kansalaisuusjuhlia on alettu systemaattisesti järjestää viimeisen parin vuosikymmenen aikana, kerrotaan Kiljusen aloitteessa.

Aloitteen mukaan Tukholma on järjestänyt maahanmuuttajille tervetuliaisjuhlia 1990-luvulta lähtien. Vuonna 2006 Ruotsin hallitus kehotti kaikkia kuntia järjestämään uusille kansalaisille vastaavan seremonian.

Suomessa Turku on ollut edelläkävijä kansalaisuusjuhlan järjestämisessä. Näin on toimittu vuodesta 2005.

Helsinki aloitti kansalaisuusjuhlien järjestämisen syksyllä 2017, jolloin Musiikkitalossa pidettyyn kansalaisuusjuhlaan kutsuttiin kaikki vuonna 2016 Suomen kansalaisuuden saaneet täysi-ikäiset helsinkiläiset.

Turun, Helsingin ja Espoon juhliin on kutsuttu kussakin kaupungissa edellisenä vuonna Suomen kansalaisuuden saaneet täysi-ikäiset ihmiset. Juhlan päivämäärä on vaihdellut kaupungista riippuen, Kimmo Kiljusen aloitteessa kerrotaan.

Valtuustoaloitteen jättäjät vetoavat maahanmuuttajien suhteellisesti korkeaan määrään Vantaalla.

Olisi mitä tähdellisintä, että myös täällä, pääkaupunkiseudun muiden kuntien tavoin alettaisiin järjestää säännöllisesti kerran vuodessa kansalaisuusjuhla.

Vantaan kaupunginvaltuusto on päättänyt lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.