Koululaiset ulkoiluttivat senioreita ja tutustuttivat naapureita toisiinsa

Gutsy Go-viikon videot esitettiin Sellon elokuvateatterissa.

Sadat espoolaisnuoret ovat tämän lukuvuoden aikana kokeilleet käytännössä, kuinka voidaan toimia yhdessä kaupunkilaisten yhteisen edun hyväksi.

Gutsy Go-viikko järjestettiin nyt huhtikuussa Järvenperän peruskoulussa, helmikuussa Espoonlahden peruskoulussa ja lokakuussa Lintumetsän koulussa Leppävaarassa.

Järvenperän koulussa kahdeksasluokkalaiset toteuttivat 13 ideoimaansa projektia, joiden tavoitteena oli tehdä havaintoja kaupunkinsa epäkohdista, kehittää niihin ratkaisut ja testata ne.

Esimerkiksi yksi 14-vuotiaiden ryhmä lähti kevätluontoon senioreiden kanssa ja toivat sieltä luonnon merkkejä mukanaan vanhainkodin niille asukkaille, jotka eivät itse ulos pääse. Random Naapurikuva -ryhmä puolestaan haastoi kerrostalon asukkaat vieraisille toistensa luo ja yhteiseen kaverikuvaan. Lopputuloksena syntyi rapun nimitaulun korvaava naapurikuvaseinä. Kolmas ryhmä järjesti kiireisille perheille yhteisen illan, jossa kännykät laitettiin pois ja nuorten johdollaratkottiin perhearjen kompastuskiviä.

Kustakin projektista kuvattiin video, joka esitettiin 12. huhtikuuta Leppävaarassa kaikille avoimessa näytöksessä. Ensi-illan jälkeen kaikki videot julkaistaan Gutsy Go:n sosiaalisen median kanavilla ja YouTubessa.

– Nuoret ovat saaneet kolme päivää aikaa ideoida, testata ja toteuttaa omat ratkaisunsa. Sello Finnkinossa ensi-iltansa sai 13 uutta rohkeaa ratkaisua, joiden kehittäjinä ovat Espoon Järvenperän koulun 130 kahdeksasluokkalaista, kertoo Gutsy Go ry:n tuottaja Veera Ikonen.

Gutsy go on media-alan ammattilaisten ja pedagogien yhdessä nuorten kanssa kehittämä menetelmä, ja se on Suomen suurimman ideakilpailun Vuosisadan rakentajat voittaja. Se on palkittu muun muassa Euroopan rikoksentorjuntapalkinnolla ja Ehkäisevän päihdetyön palkinnolla. Gutsy Go:n yhteistyökumppaneina ovat lääkäriseura Duodecim, Nuorisotutkimusseura sekä Oikeusministeriö.

– Sillä välin, kun poliitikot ovat väitelleet vaalitenteissä, Suomen nuoret ovat lyöneet päänsä yhteen ja näyttäneet käytännössä kuinka voidaan toimia yhdessä yhteisen edun hyväksi. Palkittu Gutsy Go on vuoden aikana kouluttanut tuhat nuorta toimimaan yhdessä kaupunkilaisten hyväksi eri puolilla Suomea. Gutsy Go -sprinteissä syntyneet nuorten ratkaisut puuttuvat muun muassa vanhusten yksinäisyyteen, asunnottomuuteen ja luottamuksen puutteeseen ihmisten välillä, Veera Ikonen kertoo.

Gutsy Go Espoo rakentaa kaupunkiin pitkäjänteistä toimintaa nuorten ja kaupunkilaisten osallisuuden, vuorovaikutuksen ja luottamuksen lisäämiseksi yhdessä Espoon opetustoimen ja Osallistuva Espoo -kehitysohjelman kanssa. Ensi syksynä on luvassa kaksi uutta kohdealuetta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.