Itä-Helsingissä työskentelevä kanttori: kirkkomusiikki voi yllättää

- Kukapa ei haluaisi kokoontua yhteen, kun nyt saa tulla. Tervetuloa tiistai-iltaisin Metrolla musiikkiin –kesäkonsertteihin 7.6. alkaen, toivottaa Vuosaaren kanttori Hanna Virtanen.

Itä-Helsingin kirkoissa järjestetään jälleen tänä kesänä ilmainen konserttisarja Metrolla musiikkiin.

Monenlainen musiikki voi synnyttää rauhaa tai pyhyyden kokemusta.

– Vaikka juuri kirkkomusiikki tai klassinen musiikki ei olisikaan sitä ominta musiikkimakua, niin se voi silti osua ja yllättää syvyydellään. Myös ympäröivä tila saattaa vaikuttaa kokemukseen, uskoo Vuosaaren kanttori Hanna Virtanen.

Hän on tänä kesänä päävastuussa Metrolla musiikkiin –konserttisarjan järjestelyistä yhdessä toisten idän seurakuntien kirkkomuusikoiden kanssa.

Kaikille ilmaisia kesäkonsertteja on järjestetty metroradan varrella olevissa Itä-Helsingin kirkoissa jo yli 20 vuoden ajan.

– Vaikka Itä-Helsingissä onkin useita toimivia konserttisaleja, niin kirkkojen arkkitehtuuri luo aivan omanlaisensa ympäristön. Ne on erityisesti suunniteltu ja harkittu kuvaamaan kauneutta, pyhyyttä ja pyhän läsnäoloa. Jos ihminen musiikin lisäksi ympäröidä itsensä sellaisella, niin syntyy tuplavaikutus.

Sinänsä musiikin ei tarvitse olla varsinaista kirkkomusiikkia puhutellakseen ihmisiä. Myös Metrolla musiikkiin –konserttisarjassa löytyy kevyempääkin musiikkia.

Kirkkomuusikko on kuulijoiden palvelija

Hanna Virtasen oma pääsoitin on urut.

Kontulassa sijaitsevassa Mikaelinkirkossa on alueen parhaat urut, ja siksi siellä on eniten urkukonsertteja.

– Uruissa viehättää monipuolisuus. Viime vuosina olen oivaltanut, että tykkään soittaa uruilla musiikkia, jota ei varsinaisesti ole sävelletty uruille, esimerkiksi kuulokuvalta monille tuttuja klassisia sävelmiä. Palautteen perusteella musiikin tuttuus koskettaa ihmisiä.

Kahden pienen lapsen äitinä Hanna Virtanen kaipaa itsekin rauhoittumisen hetkiä arkeensa.

– Kirkkokonsertti on hyvä, sillä se on ärsykkeetön ja ruuduton tila. On vain korvat ja silmät, ei puhelinta kädessä. Toinen toimiva paikka on uimahalli. On luksusta saada olla yksin vedessä ilman lapsia ja älylaitteita.

Teksti ja kuva: Outi Jaakkola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.