Kuntaamme tarvitaan Kestävä Kirkkonummi -ohjelma

Kirkkonummen kunnanvaltuustolle esitettiin maanantaina 16.5. pidetyssä kokouksessa tarkastuslautakunnan ansiokkaasti koostama arviointikertomus, joka indikaattoreineen latosi eteemme talouden ja kuntakehityksen madonluvut. Kuntamme talous on viime vuosien sopeutustoimista huolimatta ollut huonolla tolalla puhumattakaan lainakannastamme, joka on edelleen kasvamaan päin. Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee globaali poliittinen ja taloudellinen epävakaus, joka johtanee myös institutionaalisten lainojen korkojen kasvuun.

Kuntamme on investoinut viime vuosina hyvin voimakkaasti julkiseen rakennuskantaansa vastatakseen infrastruktuurivelkaan, jota se on kerryttänyt koko 2000-luvun. Itsessään tämä päätös ei ole ollut huono, sillä kuntalaisemme ansaitsevat terveet tilat, jossa tehdä töitä, opiskella ja viettää vapaa-aikaa. Nämä investoinnit on kuitenkin tehty aikana, jolloin lainojemme korkokanta on ollut pääpuolisesti negatiivinen, mikä tulee aiheuttamaan omalta osaltaan ongelmia korkojen noustessa.

Jotta kuntamme talous olisi vielä tulevaisuudessakin vakaalla pohjalla, lienee selvää, että meidän on varauduttava korkojen nousuun saattamalla taloutemme kestävälle pohjalle. Myös tarkastuslautakunta yhtyy tähän arvioon omassa arviointikertomuksessaan. Kestävä Kirkkonummi -ohjelma ei kuitenkaan voi vain olla taas uusi saneerausohjelma, vaan sen on arvioitava ja pyrittävä löytämään ratkaisuja taloustilanteeseemme kokonaisvaltaisesti.

Oikeat ratkaisut taloutemme saattamiseen kestävälle uralle löytyvätkin systeemisen analyysin eikä veronkorotusten tai silmät sidottuna tehtyjen palveluleikkauksien kautta. Tästä hyvä esimerkki ovat monissa maamme kunnissa talouden tasapainottamisohjelmien kautta tehdyt erinäiset työntekijöiden ulkoistukset ja palveluverkon leikkaukset, jotka ovat omalta osaltaan olleet itse asiassa ruokkimassa kustannuksien kasvua.

Talousviisauden ja kestävyyden pitäisikin olla ne kaksi johtotähteä, joiden mukaan kuntaamme lähdettäisiin tulevaisuudessa rakentamaan. Sokea saneerausvimma ei kuitenkaan ole tie onneen, vaan kuntataloutta pitää lähteä arvioimaan systeemisesti leikkausten ulkoisvaikutukset huomioiden ja asukkaita sekä työntekijöitä kuunnellen. Näin luomme yhdessä kestävämmän Kirkkonummen, joka pystyy luovimaan maailmantalouden ja -politiikan karikoissa.

Markus Myllyniemi
Alue- ja kunnanvaltuutettu (vihr.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.