Itä-Helsingin rannikkovesistä löytyi outo vieraslaji

Sinebolus vanhaareni. Kuva: Marjut Räsänen.

Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden keräämistä Helsingin edustan merialueen pohjavesinäytteistä on löytynyt ensimmäistä kertaa Sinebolus vanhaareni -vieraslajia. Vastaavaa eläintä ei ole aiemmin havaittu Helsingin merialueella, mutta havaintoja on tehty muualla Suomessa.

Se on äyriäinen, jolla ei ole virallista suomenkielistä nimeä, mutta sitä on kutsuttu saksisiiraksi.

Vieraslaji havaittiin Skatanselältä 22. elokuuta 2019 otetusta pohjaeläinnäytteestä. Tieto uudesta vieraslajista julkistettiin tiedotusvälineille tammikuussa 2020.

Google-karttapalvelun mukaan Skatanselkä sijaitsee Itä-Helsingissä Uutelan edustalla.

– Noin viiden millimetrin mittainen Sinelobus vanhaareni elää rakentamissaan putkissa merenpohjalla. Lajista ei ole havaittu muita haitallisia vaikutuksia kuin, että se voi esiintyä suurina tiheyksinä ja syrjäyttää muita lajeja esiintymisalueeltaan. Ihmiselle lajista ei ole vaaraa, Helsingin kaupunki tiedotti.

Sinelobus-lajeja esiintyy muun muassa Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa, eikä nyt löydetyn saksisiiran luontaista esiintymisaluetta voida varmuudella osoittaa. Yhdysvalloissa ensimmäiset havainnot tehtiin 1960-luvulla. Euroopassa laji havaittiin ensimmäistä kertaa Hollannissa vuonna 2006. Lajia havaittiin Virossa vuonna 2010, Saksassa vuonna 2012, Puolassa vuonna 2014. Suomessa ensimmäinen havainto tehtiin Inkoossa vuonna 2016.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut tutkii Helsingin merialueella esiintyviä vieraslajeja osana pääkaupunkiseudun merialueen tilan seurantaa.

Sinebolus vanhaareni. Kuva: Marjut Räsänen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.