Hyrylän Monio koostuu kuudesta hirsitalosta

Uusi lukio ja kulttuuritalo Monio on Tuusulan kunnan mukaan hirsirakentamisen malliesimerkki.

Tuusulan Hyrylään rakentuva lukio ja kulttuuritalo Monio on edennyt harjannostajaisvaiheeseen.

Harjannostajaisia juhlittiin 26. syyskuuta 2022 rakentajien ja kutsuvieraiden voimin.

Monion rakennushanke on sujunut aikataulussa, ja rakennuksessa ollaan vaiheittain siirrytty rungon rakentamisesta sisätilojen rakenteiden ja talotekniikan asentamiseen.

– Monio on upea rakennus, joka jo ulkomuodollaan lumoaa käyttäjänsä. Monio tulee tuottamaan iloa monille, ja se sykähdyttää varmasti kaikkia taloon tulijoita, kertoi Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä tiedotteessa.

Hirsiseinäinen ja pitkälti puurakenteinen Monio on sekoitus modernia teknologiaa ja historiallisia vaikutteita.

Esimerkiksi rakennuksen tiiliverhoilu ja kattojen muodot muistuttavat alueella toimineesta varuskunnasta. Tilojen suunnittelussa tärkeitä teemoja ovat olleet toimivuus, terveellisyys ja muunneltavuus.

Hyrylän Monion kokonaisuus koostuu kuudesta kolmikerroksisesta hirsitalosta, joiden väliin jää korkeaa sisätilaa.

Tila muodostaa oman pienoiskaupunkinsa, johon rakennuksen toiminta avautuu aulatilan ja oppimisalueiden välisten lasiseinien kautta. Hirsitalot ovat harjakattoisia, ja talojen katot liittyvät toisiinsa muodostaen monimuotoisen kattopinnan.

Monion runko sisältää runsaasti puumassaa.

Hirsijulkisivut ja aulatilaa rajaavat väliseinät ovat 275 millimetriä paksua painumatonta lamellihirttä.

Puurakenteisia ovat myös kerto-ripa-välipohjaelementeistä koostuvat välipohjat, liimapuusta tehdyt pystyrakenteet ja jäykistävät vinopalkit sekä vesikattorakenne.

Puuosat muodostavat muiden runkomateriaalien kanssa uudenlaisen hybridirakenteen; kellari ja alapohja, väestönsuojat, porras- ja hissikuilut sekä kahden salitilan seinä ja katto tehdään betonista, ja välipohjia kannattelevat palkit ovat terästä.

– Rakennukseen on asennettu noin 25 kilometriä hirttä. Puurakentamiseen panostaminen on yksi keskeisistä keinoista hillitä ilmastonmuutosta ja Tuusulan kunnalta hieno osoitus, korosti tuotantojohtaja Marko Saloranta Lujatalolta, Monion pääurakoitsijalta.

Saman katon alle muuttavat paitsi Tuusulan lukio myös Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu sekä Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto. Tilat avaavatkin uusia yhteistyön mahdollisuuksia. Kulttuurikeskuksena Monio tarjoaa palveluita kaikille asukkaille.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.