Graffititaidetta Keravan terveyskeskukseen

Keravan terveyskeskuksen taidehankkeeseen on valittu taiteilijoiksi EGS ja Ville Andersson. Terveyskeskuksen remontin yhteydessä erityisesti aula- ja odotustilojen viihtyisyyttä pyritään vahvistamaan kiinteästi tilaan toteutettavalla taiteella. Taide tuodaan myös lasten odotustilaan sekä perhehuoneisiin osaksi hoitotyötä.

EGS on nimimerkkiä käyttävä kansainvälisesti tunnettu graffititaiteilija, joka on työskennellyt kolmen vuosikymmenen ajan kuudessa maanosassa. Hän tutkii taiteessaan kirjaimia E, G ja S. Näiden kirjainten kautta hän on käsitellyt taiteessaan karttoja, siirtolaisten liikkeitä ja kansainvälisen yhteiskunnan muutoksia.

Aula- ja odotustiloihin toteutettava EGS:n Neverending Stories kertoo elämän jatkuvuudesta, ihmisistä osana luonnon kiertokulkua. Luonnosta muistuttavat muodot toistuvat seinissä ja ovissa sekä vitriiniin sijoitettavissa lasiteoksissa. Teoskokonaisuudessa yhdistyvät erilaiset materiaalit ja tekniikat.

Perhehuoneisiin sijoitettavista teoksista vastaa Ville Andersson. Rauhallisiin tapaamisiin ja saattohoitoon tarkoitettuihin huoneisiin tulevien teosten pääaihe on valo. Ville Andersson tunnetaan taiteen erilaisten tekniikoiden monipuolisena käyttäjänä. Hän kuljettaa nykytaiteessaan mukana menneisyyttä ja taidehistoriaa.

Keravan johtava ylilääkäri Petja Orre kertoo, että terveyskeskuksen remontissa tavoitellaan toimivampien tilojen lisäksi selkeyttä ja valoisuutta. Taidehankkeen teosten lisäksi terveyskeskukseen sijoitetaan Keravan taidemuseon kokoelman teoksia ja kalustusta yhdenmukaistetaan.

Keravan sosiaali- ja terveyspalvelut haki 1–3 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää toteuttamaan taideteoksia Keravan terveyskeskukseen. Portfoliohakuun saapui noin 130 hakemusta, ja luonnosvaiheeseen valittiin kolme taiteilijaa aiemman tuotannon perusteella.

Terveyskeskuksen remontin kustannusarvio on kaksi miljoonaa euroa, ja taidehankkeen kokonaisbudjetti on 80 000 euroa, josta puolet rahoittaa Taiteen edistämiskeskus. Taidevalinnoista vastasi moniammatillinen tiimi, johon kuului tilaajan, arkkitehtuuritoimiston ja Keravan taidemuseon edustus. Rakennuksen saneeraus valmistuu keväällä 2020.