Suurpellon päästötön työmaa Lukutori on valmis

Suurpellon asukkaat saavat vihdoin käyttöön odotetun, uuden keskustorinsa. Uusi torialue katuineen on toteutettu päästötön työmaa -konseptin pilottikohteena.

Työmaalla edistettiin päästövähennysten aikaansaamista ja kiertotaloutta osana EU-rahoitteista Hiilineutraalit ja Resurssiviisaat Yritysalueet HNRY-hanketta.

Espoo aikoo olla hiilineutraali vuonna 2030, joten myös rakennustyömaiden päästöjä on merkittävästi vähennettävä.

– Keskeisiä päästölähteitä työmailla ovat työkoneet ja logistiikan kuljetukset, betonin kuivatus ja rakennusten lämmitys, kertoo Espoon kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Lehtikankare.

– Kaupunki voi toimia edelläkävijänä fossiilittomasti tuotettujen käyttövoimien hyödyntämisessä ja vähäpäästöisempien työtapojen ja resurssiviisauden edistämisessä, hän jatkaa.

– Kaupunki toteutti myös uusia tapoja edistää kehitystä vuokraamalla urakoitsijan käyttöön 4.2t, vihreää sähköä käyttävän pyöräkuormaajan ja antoi urakoitsijalle bonusta vähäpäästöisten työmaakoneiden käytöstä.

Lukutorin pilottityömaan suunnittelu aloitettiin viime keväänä pidetyllä markkinavuoropuhelutilaisuudella, jotta urakkakilpailutukseen saatiin tiukat, päästövähennyksiä tuottavat, mutta samalla myös realistiset hankintakriteerit urakoitsijoiden toimintaedellytykset varmistaen.

– Tässä onnistuttiin ja saimme motivoituneen urakoitsijan, jonka kanssa olemme yhteistyössä saaneet hyvää tietoa tulevien työmaiden päästövähentämiskehityksen seuraaviin steppeihin, kertoo Espoon kaupungilla hanketta koordinoiva Iina Kallio.

– HNRY-hankekumppani VTT tekee päästölaskentaa ja toimenpiteiden vaikuttavuudesta saamme lisätietoa laskelmien valmistuttua.

Lukutorin päästötön työmaa -pilotti haastoi tilaajia, urakoitsijoita sekä muita sidosryhmiä uudenlaisiin toimintatapoihin, joilla rakennetaan hiilineutraalia ja parempaa tulevaisuutta. Lisäksi Suurpeltolaiset saavat kauniin keskustorin Muusa ja Pegasos -pronssipatsaineen ja kotimaisine kiveyskivineen, joiden arvo ja kestävyys kantaa pitkälle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.