Mehiläiset ja muut pölyttäjät esillä Talomuseo Glimsissä

Mehiläisten hoitoa Talomuseo Glimsissä. Kuva: Aino Osola / KAMU

Keski-Espoon Bembölessä sijaitseva Talomuseo Glims on avannut kesäisen näyttelyn luonnon tärkeistä pölyttäjistä.

Sankaripölyttäjät-näyttely esittelee pörheitä kimalaisia, ahkeria mehiläisiä, sähäköitä kukkakärpäsiä ja näyttäviä perhosia. Näyttely antaa ihmisille vinkkejä, miten voi jatkossa pitää parempaa huolta näistä hyönteisistä.

– Isolle osalle kasveista pölyttäjien rooli on ratkaiseva, koska ilman niitä ei kehity siemeniä ja satoa. Yli kolme neljäsosaa maapallon tärkeimmistä ruokakasveista on osittain riippuvaisia eläinpölytyksestä. Ilman pölyttäjiä ruokapöydiltämme puuttuisivat esimerkiksi marjat, hedelmät, monet vihannekset, pähkinät, kahvi ja kaakao, tiedotti Espoon kaupunki näyttelyyn liittyen.

Talomuseo Glimsin Sankaripölyttäjät-näyttelyssä perehdytään Suomen eri pölyttäjiin, niiden elinympäristöihin ja annetaan vinkkejä pörriäisten auttamiseen. Mehiläistarhauksen ja hunajantuotannon historiaan 1940–1980-luvuilla tutustutaan uusmäkeläisen mehiläishoitajan Viljo Hartmanin esineistön kautta.

Näyttelyn teemat näkyvät näyttelyn aikana myös Glimsin pihapiirissä. Museoalueella hoidetaan mehiläisiä, kasvimailla kasvaa monipuolisia perinnekasveja, voikukat saavat kasvaa vapaasti ja risukasoja jätetään pihan reunoille hyönteishotelleiksi.

Talomuseo Glims on osa KAMU Espoon kaupunginmuseon museoperhettä. Glims on KAMUn kestävän kehityksen pilottikohde, joten museossa keskitytään ympäristöteemoihin vuosina 2020–2025.
Sankaripölyttäjät-näyttely jatkuu 10. lokakuuta 2021 asti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.