Ilmanlaatua mitataan Kauniaisissa vuonna 2023

Kauniaisten keskustassa mitataan liikenteen vaikutusta ilmanlaatuun vuonna 2023.

Ilmanlaadun siirrettävät mittausasemat on vuoden 2023 ajaksi sijoitettu uusiin paikkoihin. Yksi niistä on Kauniaisissa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vastaa pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan ilmanlaadun seurannasta.

Ilmanlaatua mitataan sekä pysyvillä että siirrettävillä mittausasemilla. Pysyvät mittausasemat ovat joka vuosi samassa paikassa, ja niiden avulla seurataan ilmanlaadun kehitystä pitkällä aikavälillä.

Siirrettävien asemien paikka vaihtuu vuoden tai kahden vuoden välein.

Siirrettävien asemien avulla saadaan mitattua ilmanlaatua useilta eri alueilta, ja ne sijoitetaan erityyppisiin ympäristöihin.

– Pystymme hyödyntämään mittaustuloksia myös siten, että arvioimme niiden avulla muiden samankaltaisten alueiden ilmanlaatua. Esimerkiksi Tapanilan mittaukset kuvaavat myös muiden vastaavanlaisten pientaloalueiden ilmanlaatua, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen tiedotteessa.

Vuonna 2023 siirrettävät ilmanlaadun mittausasemat sijaitsevat Helsingissä Tapanilassa, Vantaalla Hämeenlinnanväylän varrella ja jätevoimalan läheisyydessä Långmossebergenissä, Kauniaisten keskustassa sekä Keravan keskustassa.

– Tapanilassa meitä kiinnostaa erityisesti se, miten puunpoltto vaikuttaa ilmanlaatuun pientaloalueella. Kauniaisissa ja Vantaalla Hämeenlinnanväylän varrella selvitämme liikenteen vaikutusta hengitysilmaamme. Långmossebergenissä puolestaan mittaamme Vantaan Energian jätevoimalan alueen toimintojen vaikutusta ilmanlaatuun, Hanna Manninen sanoo.

Keravan keskustan Kehän mittauksista saadaan tietoa vilkasliikenteisen keskusta-alueen ilmanlaadusta. Kaikissa kohteissa on tehty mittauksia myös aiemmin.

Tapanilan lisäksi HSY mittaa tänä vuonna puunpolton vaikutusta pientaloalueiden ilmanlaatuun Raaseporissa. Siellä ei ole varsinaista mittausasemaa, vaan yksittäisillä mittalaitteilla selvitetään muun muassa PAH-pitoisuuksia.

Yksittäisillä mittalaitteilla seurataan myös katupölypitoisuuksia noin kymmenessä eri paikassa pääväylien ja pääkatujen varsilla pääkaupunkiseudulla. Vastaavasti liikenteen pakokaasujen vaikutusta ilmanlaatuun seurataan noin 40 paikassa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.