Hevosaiheista taidetta Vermon raviradan aitaan

Jenni Tieaho, Hummani hei!, 2023. Kuva: Paula Virta / EMMA

Jenni Tieahon Hummani hei! -teosta voi nyt ihastella pikaraitiolinja 15:n kyydistä tai raveihin mennessä.

Vermon raviradan aitaan suunniteltu teos koostuu yhdeksästä alumiinikomposiittilevystä, joita koristaa kuvat taiteilijan hevosaiheisista veistoksista viimeisen 20 vuoden ajalta.

Valotaiteilija Pekka Järvilehto on sovittanut veistosten teoskuvat levyille sopivaksi kokonaisuudeksi yhteistyössä Tieahon kanssa.

Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieahon teosten aiheiden ja materiaalien lähtökohtana on luonto, erityisesti suomalainen metsä. Hän käyttää suurikokoisten veistostensa materiaalina muun muassa villipajua, koivun tuohta ja kasvien eri osia.

Espoon modernin taiteen museon EMMA:n, Espoon kaupunkitekniikan keskuksen sekä Vermon raviradan edustajat valitsivat Tieahon tämän komissioteoksen toteuttajaksi.

– Jenni Tieaho oli raviradan yhteyteen luonteva taiteilijavalinta. Hän on tehnyt lukemattomia upeita hevosveistoksia eri luonnonmateriaaleista vuosien varrella. Teoksen paikaksi valikoitui Vermon aita ja toteutustapa pohjautuu kuvamateriaaliin Jennin teoksista, EMMA:n intendentti Henna Paunu kertoi tiedotteessa.

– Olemme Vermossa erittäin iloisia, että saimme yhdessä Espoon kaupungin kanssa uudistettua raviradan takasuoran aidan. Hevosaiheiset taideteokset ja umpinaisen aidan avaaminen ovat parasta markkinointia Vermolle. Raide-Jokerin matkustajat ja ohikulkijat pääsevät nyt nauttimaan sekä elävistä hevosista että korkealuokkaisista hevoskuvista, summasi Vermon toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi.

Hummani hei! -teoksen nimi viittaa laulaja Tapio Rautavaaran esittämään Juokse sinä humma -kappaleeseen vuodelta 1953.

– Laulu perustuu kansansävelmään, jota Rautavaara on muokannut. Tieaho on halunnut antaa teokselle nimen, joka herättäisi katsojassa tuttuuden tunteen ja ehkä jopa halun hyräillä kyseistä kappaletta, kerrotaan EMMA:n tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.