Kun suomalaiskatsojien kuppi meni nurin

Tasavuosissa on aina juhlan tuntu, kuten nytkin. Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta.

Kun tuon ensimmäinen sata puolitetaan, niin koripalloilijoillakin on juhlamuistelojen aika. 50 vuotta sitten pidettiin näet Helsingissä miesten koripalloilun Euroopan mestaruuskilpailut, vuosikertana siis 1967.

Nythän maanosamme huiput alkavat kisata täällä paremmuudestaan elokuun viimeisenä päivänä Hartwall Areenalla kun Suomi kohtaa Ranskan.

Mutta mitä jäi pysyvästi mieleen niistä puoli vuosisataa sitten pidetyistä kisoista?

Kolme asiaa: 1)Suomi saavutti korishistoriansa parhaan sijoituksen, oli kuudes, 2)Jorma Pilkevaara valittiin kisojen ykköstähdistöön ja 3)koettiin suomalaisen katsojakunnan kaikkien aikojen ylireagointi.

Jos aloitamme siitä kuudennesta sijasta, niin Suomi oli itäblokin ammattilaisten jälkeen paras länsimaa kun taakse jäivät lajin sellaiset läntiset suurmaat kuin Italia, Espanja, Ranska ja Israel.

Jorma Pilkevaara, joukkueemme ykköstakamies, valittiin All Stars- viisikkoon. Koskaan aikaisemmin, eikä sen jälkeenkään, suomalaispelaaja ole saanut samaa arvostusta.

Tuon ykkösvitjan koostumus oli muuten kokonaisuudessaan seuraava: Jorma Pilkevaara Suomi, Zurab Sakandelidze N-liitto, Anatoli Polivoda N-liittto, Emiliano Rodriguez Espanja ja Mieczyslaw Lopatka Puola.

Mutta sitten se pimeämpi puoli, joka puhututti pitkään ja hartaasti.

Kyseessa oli ottelu Suomi-Jugoslavia ja jugot olivat niskan päällä, Suomi siis takaa-ajajana. Helsingin jäähalli oli loppuunmyyty ja yleisö kannusti rajusti omiaan. Loppuvaiheessa häviöllä ollessa pelitaktiikkaan kuuluu useinkin ns. tarkoituksellinen rikkominen ja vastustajan vieminen vapariviivalle. Niin tässäkin tapauksessa. Suomen Olli Ahonen hipaisi tarkoituksella pari virhekertaa ja silloin unkarilainen erotuomari Ervin Kassai poisti Ahosen kentältä ja siitäkös riemu repesi.

Kansanomaisesti sanoen katsojilta meni kuppi nurin.

Kentälle alkoi sataa kaikenlaista irtokamaa, kolikoita, avaimia, pahvimukeja ja mustepullokin! Melu oli infernaalinen ja ottelu oli keskeytyksissä lähes 20 minuuttia. Kansainvälisen koripalloliiton pääsihteeri William Jones ilmoitti tuolloin, että Suomi suljetaan kisoista, ellei ottelua pystytä käynnistämään uudestaan. Ja lopulta etelämaalaisen kiihkeästi käyttäytyneet suomalaiskatsojat rauhoittuivat sen verran, että peli pelattiin loppuun Jugoslavian voittaessa 68-59.

Koskaan aikaisemmin en ole suomalaisessa urheilussa nähnyt katsojien näin voimakasta reagointia erotuomaritoimintaan. Ja mikä erikoisinta: sen hetkisten sääntötulkintojen mukaan unkarilaiserotuomari toimi jopa täysin oikein. Nykykoriksessa ovat kyllä jo toiset sävelet eikä moisista hipaisuista, joita Ahonen teki, tahdo edes saada virhemerkintää pöytäkirjaan.

Puolessa vuosisadassa peli on muuttunut paljon, mutta vauhdikkaat tilanteet elävöittävät kuitenkin edelleen kenttätapahtumia.

Mielenkiintoista on nähdä, mitkä erikoisuudet nyt EM-kisoista jäävät mieleen.

Maajoukkueen pelaajat Martti Liimo (vas.) ja Kari Rönnholm yrittävät hillitä Jugoslavia-ottelun raivostunutta suomalaisyleisöä EM-kisoissa 1967 kun peli oli keskeytyksissä lähes 20 minuuttia järjestyshäiriöiden takia.

PENTTI SALMI

High Noon Streetbasket -tapahtuma on Espoontorilla la 19.8.2017 klo 12-14. Suomi koriksen grand old man Olli Virtanen toi streetbasketin Amerikasta. Suomeen. Katukoriksen perimmäinen idea on tulla tapaamaan kavereita ja pelaamaan korista. Tule sinäkin lapsi tai nuori pitämään hauskaa koriksen kanssa torille.

Suna BC:n harjoituskausi alkaa ma 21.8.2017.

www.sunabc.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.