Espoonkartanosta julkaistiin kirja

Uusi kirja Espoonkartano Kuninkaantien varrella sisältää paljon uutta tietoa kartanosta 1550-luvulta lähtien. Kuva: KAMU Espoo

Uusi kirja ”Espoonkartano Kuninkaantien varrella” kokoaa ensimmäisen kerran yksiin kansiin tietoa Espoonkartanosta, joka perustettiin kuninkaankartanoksi vuonna 1556.

– Espoonkartano on Espoon monista kartanoista merkittävin. Espoonkartano perustettiin kuninkaankartanoksi Kustaa Vaasan käskystä Espobyn ja Mankbyn kylistä vuonna 1556, ja se on antanut nimensä koko Espoolle, tiedottaa KAMU ESpoon kaupunginmuseo.

Tutkijoiden käytössä on ollut aiemmin tutkimatonta Esbogård Ab:n omistuksessa olevaa aineistoa.

Kirjassa on käytetty lähteenä muun muassa ennen julkaisemattomia osia vuonna 1943 kuolleen August Ramsayn kesken jääneestä käsikirjoituksesta ”Esbo III”, joka olisi ollut hänen kolmas kirjansa Espoon pitäjän ja Espoonkartanon historista.

Uusi kirja lähestyy Espoonkartanoa kronologisesti ja sen historiaa valottavat kahdeksan tutkijan artikkelit aina keskiaikaisesta Espobyn kylästä nykypäivän muuttuvaan maisemaan saakka.

Uutta näkökulmaa kirjaan tuovat Espoonkartanon asukkaiden ja sen omistajien elämän kuvaukset. Artikkeleissa elämää ja toimijuutta kartanolla ja sen mailla tarkastellaan paitsi mikrotasolla, mutta myös valtakunnan tasolla. Espoonkartano sijoittuu osaksi suurempia ilmiöitä Ruotsin valtakunnassa, Itämeren piirissä ja Euroopassa.

Kirja on osa KAMU Espoo kaupunginmuseon Espoonkartano-projektia. Espoonkartano-projekti on saanut tukea Svenska kulturfondenilta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.