Espoolaistentalolla on pitkä taival edessään

Espoon keskuksen jättimäiseen kaupunkiuudistukseen olennaisesti kuuluva Espoonlaistentalo ei ole toteutumassa vielä moneen vuoteen.

Hanke nytkähti yhden askelen eteenpäin helmikuussa 2020 kun Espoon kaupunginhallitus hyväksyi Espoolaistentalon tarveselvityksen.

Toistaiseksi on kuitenkin epävarmaa, missä laajuudessa Espoolaistentalo toteutuu, sillä kaupunginhallitus päätti samalla kehottaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa selvitetään vaihtoehtoja, miten hankkeen kustannuksia voitaisiin karsia. Lisäksi alueella sijaitsevan Espoon valtuustotalon osalta tarvitaan ratkaisuvaihtoehtoja.

Espoolaistentalo on Kirkkojärventielle nykyisten virastotalojen paikalle suunniteltava toimitilarakennus. Espoolaistentalo on käytännössä yhdistetty uusi Espoon kaupungintalo ja uusi virastokeskus. Lisäksi Espoolaistentaloon on ajateltu myös kuntalaisille avoimia palveluja kuten palvelutori sekä liiketiloja. Espoon nykyinen kaupungintalo on tarkoitus purkaa asuintalojen tieltä.

Yhdistämällä asukkaiden palvelut, päätöksenteko sekä kaupungin hallinto samoihin tiloihin tavoitellaan entistä sujuvampaa vuorovaikutusta luottamushenkilöiden, asukkaiden ja kaupungin virkamiesten välille sekä säästöjä tilakustannuksissa, kaupunginhallituksen päätöksessä kerrotaan.

Toteutuessaan Espoolaistentalo sinetöi Espoon keskuksen roolin Espoon kaupungin hallinnollisena keskuksena.

Kovin nopeasti Espoolaistentaloa ei rakenneta. Edessä ovat vielä muun muassa varsinaisen hankesuunnitelman laadinta, arkkitehtikilpailun järjestäminen ja asemakaavamuutoksen teko.

Valmistumisen jälkeen rakennus kalustetaan ja saatetaan käyttökuntoon, jolloin Espoolaistentalon käyttöönotto on mahdollinen arviolta loppuvuodesta 2026, kerrotaan kaupunginhallituksen tuoreessa päätöksessä.