Blominmäen jätevedenpuhdistamo käyttöön Espoossa

Blominmäen jätevedenpuhdistamo poistaa jätevedestä yli 96 prosenttia sen sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä. Kuva: HSY

Espooseen rakennettu Blominmäen jätevedenpuhdistamo on otettu käyttöön.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n Blominmäen jätevedenpuhdistamolla eletään parhaillaan uuden äärellä, kun jätevesi käännetään viemäriverkostossa kohti Blominmäkeä. Kääntäminen on suunniteltu tehtäväksi tiiviissä tahdissa loppuvuoden 2022 aikana neljästä eri kohtaa.

Samanaikaisesti ajetaan Suomenojan puhdistamon toimintaa alas vaiheittain.

Blominmäen jätevedenpuhdistamo käsittelee alkuvaiheessa 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta. Puhdistamoa on mahdollista laajentaa miljoonan asukkaan tarpeisiin.

Blominmäen jätevedenpuhdistamon pinta-ala on noin 10 hehtaaria kallion sisällä. Uusien viemäritunneleiden, eli tulo- ja purkutunneleiden, yhteispituus on 20 kilometriä.

Kun prosessi saadaan Blominmäessä toimimaan normaalisti, paranee läntisen pääkaupunkiseudun jäteveden puhdistustulos HSY:n mukaan merkittävästi.

Blominmäen jätevedenpuhdistamo poistaa jätevedestä yli 96 prosenttia sen sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä.

Vaikka asukasmäärä ja puhdistettavan jäteveden määrä tulevaisuudessa kasvaa, sekä asukaskohtainen kuormitus että kokonaiskuormitus Itämereen vähenevät nykyisestä erityisesti typen osalta, tiedottaa HSY.

– Euroopan ja maailmankin mittakaavassa huipputehokas jätevedenpuhdistus suojelee rannikkovesiä ja Itämerta. Voimmekin Blominmäen käyttöönoton kohdalla puhua tämän vuosikymmenen merkittävimmästä ympäristöteosta Suomessa, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred.

Blominmäessä ja HSY:n toisella jätevedenpuhdistamolla Helsingin Viikinmäessä on pitkälti samanlainen puhdistusprosessi. Blominmäessä kiekkosuodattimilla fosforinpoisto nousee hieman Viikinmäkeen verrattuna, jossa se jo on myös huipputasoa.

Blominmäen jätevedenpuhdistamo on Viikinmäen tapaan rakennettu pääosin kallion sisään, jolloin haitat yläpuoliselle ja ympäröivälle maankäytölle jäävät vähäisiksi ja toimintaolosuhteet ovat vakaat.

Suomenojan jätevedenpuhdistamon purkua valmistellaan yhdessä Espoon kaupungin kanssa ja se on suunniteltu alkavaksi tämän hetken tiedon mukaan syksyllä 2023.

Blominmäen jälkiselkeytysprosessin altaita. Kuva: HSY.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.