Arjen ystäviä on välitetty 50 vuotta Espoossa

Tänä vuonna juhlitaan ArkiYstävä-toiminnan juhlavuotta. Espoon seurakunnat ovat välittäneet ystäviä yksinäisille 50 vuoden ajan.

Toiminta käynnistyi Tapiolan seurakunnassa vuonna 1970 nimellä Lähimmäispalvelu.

Kaikki lähti liikkeelle seurakuntalaisten halusta auttaa. Tuolloin Espoossa ei vielä ollut järjestöjä tai muita, jotka olisivat auttaneet päihde- ja mielenterveysongelmaisia, kertoo Tapiolan seurakunnan vapaaehtoistyön koordinaattori Merita Hietanen.

Aikoinaan 1970-luvulla lähimmäiset kävivät tapaamassa etenkin vanhuksia ja asunnottomia alkoholisteja. Tuolloin syntyi myös nuorisodiakoniaryhmä, jonka kautta nuoret vierailivat nimikkovanhusten luona.

Parisataa ArkiYstävää

Tällä hetkellä Espoon seurakunnissa toimii yli 200 ArkiYstävää.

He ovat vapaaehtoisia, jotka ulkoilevat säännöllisesti esim. ikääntyneen kanssa, toimivat näkövammaisen kaverina, maahanmuuttajan tai mielenterveyskuntoutujan tukena tai lapsiperheen varavaarina.

Ystäväpyyntöjä ja vapaaehtoisia tulee tällä hetkellä sopivasti. Uusia vapaaehtoisia kaivataan kuitenkin aina. Etenkin Leppävaarassa on vapaaehtoisista pulaa.

Arkiystäväksi pääsee ottamalla yhteyttä oman seurakuntansa yhdyshenkilöön. Perehdytyskursseja järjestetään vuosittain, mutta toiminnan voi aloittaa myös työntekijän opastuksella. Diakoniatyöntekijä on aina mukana vapaaehtoisen ja ystävää kaipaavan ensimmäisessä tapaamisessa.

Tyypillisimmin meillä kaksi ihmistä löytävät toisensa ja kemiat natsaavat. Aika hyvin ensimmäisen kohtaamisen perusteella jo tiedän, miten homma käynnistyy. Toki kartoitamme myös etukäteen molempien menneisyyttä, harrastuksia ja koulutusta ja yritämme löytää samankaltaiset toisilleen.

Ystävyys voi kestää hautaan asti

Yleensä ArkiYstävyyteen sitoudutaan vähintään vuodeksi, mutta alkuun pääsee jo 1–3 kuukauden kokeilujaksolla, jolloin molemmat voivat tunnustella, miltä uusi ihmissuhde tuntuu. Usein suhde kestää vuosia.

Yli kymmenen vuoden suhde ei ole harvinaisuus. Arkiystävyys voi kestää elämän loppuun asti. Usein ArkiYstävä on vielä mukana hautajaisissa omaisten pyynnöstä. Hänestä on tullut vanhukselle niin tärkeä.