Kuvataiteilija loi jopa 28 mytologista hahmoa Tapiolaan

Ilona Niemi: Personae mythologicae, 2020. Kuva: Ella Tommila / EMMA

Kulttuurimajakka -rakennushankkeen työmaa-aitaan on tehty katutaideteos Tapiolassa. Personae mythologicae on teos, joka nostaa esiin suomalaiseen mytologian hieman vieraampia hahmoja.

Näyttelykeskus WeeGeen tilaama teos on esillä rakennustyömaata reunustavassa aidassa ainakin koko vuoden 2020. Kulttuurimajakka on Merimieseläkekassan rakennuttama 8-kerroksinen asuintalo WeeGee-talon naapurissa Ahertajankulmassa.

Kuvataiteilija Ilona Niemen työmaa-aitaan luomat hahmot perustuvat jo ennen Kalevalaa julkaistuun, Christfried Gananderin kirjoittamaan teokseen Mythologia Fennica, joka on vuodelta 1789. Hahmot ovat kollaaseja, joissa yhdistyvät eläimien ja ihmisten osat nykyaikaisin vivahtein.

Työmaa-aitaa. Kuva: Ella Tommila / EMMA

Teoksen 28 mytologista ”tyyppiä” on jaettu ryhmiin neljää klassista elementtiä mukaillen. Klassiset elementit ovat ilma, maa, vesi ja tuli.

‒ Myyttiset hahmot ovat ajattomia ja käsittelen niiden kautta nykyhetken teemoja, kuten sukupuolta, ihmisen ja eläimen välistä suhdetta sekä ympäristöasioita. Pidän erityisesti siitä, että myytit linkittyvät toisiin kulttuureihin, Ilona Niemi kertoo.

‒ Teoksessa historia ja nykyhetki, eri sukupuolet, eläin ja ihminen, luonnollinen ja keinotekoinen sekoittuvat. Esimerkiksi Veen emosen yliampuvan keinotekoisen näköinen kruunu on saanut muotonsa Tyynenmeren syvyyksissä elävältä säde-eläimeltä (lychnosphaera regina).

Ilona Niemi on Yhdysvalloissa ja Skotlannissa kouluttautunut kuvataiteilija, jonka teoksia on ollut esillä muun muassa osana ryhmänäyttelyitä Lontoossa, Chicagossa ja Turun Taidemuseossa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.