Turvallisuus on yhteinen asiamme

Eemeli Peltonen kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Millaisena viime vuosi 2023 näyttäytyy tänään? Uuden vuoden ensimmäisinä viikkoina olen pohtinut paljon viime vuoden aikana tapahtunutta. Katsoinpa jo taakse jäänyttä vuotta miltä kantilta tahansa, huomaan turvallisuuden – ja valitettavan usein sen puuttumisen − säilyneen menneenkin vuoden hallitsevana aiheena.

Uutisia maailmalta varjostivat viime vuonna kriisit, konfliktit ja sodat. Toiveistamme huolimatta vuosi ei tuonut loppua Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa. Sodan pitkittyminen korostaa Ukrainalle annettavan tuen tärkeyttä ja välttämättömyyttä. Suomen tuki Ukrainalle ei ole horjunut, eikä tule horjumaan jatkossakaan.

Turvallisuus on puhuttanut Suomessakin lähes päivittäin, vaikka suoraa sotilaallista uhkaa ei maahamme kohdistukaan. Huhtikuussa Suomesta tuli historiallisesti puolustusliitto Naton täysjäsen. Maamme jäsenyys puolustusliitossa täydentää uskottavaa puolustusratkaisua, jota Suomessa on ylläpidetty kaikkina aikoina.

Loppuvuodesta jouduimme todistamaan Venäjän oikkuja Suomen itärajalla. Venäjän häikäilemätön hybridihyökkäys on samalla muistutus siitä, että turvallisuuttamme voidaan pyrkiä horjuttamaan myös epätavanomaisin keinoin. Näitäkin uhkakuvia on kyettävä torjumaan ajantasaisilla ja vaikuttavilla tavoilla.

Puhuttaessa turvallisuudesta ei pidä unohtaa yhteiskunnan hyvinvoinnin ja eheyden merkitystä. Kaikkina aikoina Suomen turvallisuutta on vahvistanut hyvinvointivaltion lupaus, että ketään ei jätetä yksin vaikeuksien kohdatessa. Siksi toimivien palveluiden ja kattavien turvaverkkojen vaaliminen on sekin turvallisuusteko.

Arkiset tekomme voivat nekin vaikuttaa suuresti siihen, miten turvalliseksi yhteiskunta koetaan. Jokainen voi valita, tuottaako toiminnallaan turvallisuutta vai turvattomuutta. Joskus pienikin välittävä teko – kuulumisten kysyminen tai avun tarjoaminen – voi tuottaa toiselle ihmiselle kokemuksen siitä, että huominen kantaa.

Turvallisuus on Suomessa perinteisesti ollut puolueita enemmän yhdistävä kuin jakava aihe. Esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaratkaisut on pyritty tekemään mahdollisimman yksimielisesti. Viime vuosina myöskään sisäisen turvallisuuden viranomaisten resurssien varmistamisesta ei ole syntynyt erimielisyyksiä.

Tänäkin vuonna turvallisuus tulee säilymään puheenaiheena. Suomessa voimme kuitenkin aloittaa uuden vuoden levollisina. Meillä on kaikki edellytykset pitää Suomi hyvinvoivana, vakaana ja turvallisena yhteiskuntana jatkossakin. Samalla edistäen turvallisuutta ja rauhaa sielläkin, mistä molemmat puuttuvat.

Haluan toivottaa kaikille Järvenpää-lehden lukijoille hyvää ja turvallista alkanutta vuotta 2024!

Eemeli Peltonen
kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.