Totuuskomission tarve

139
Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Prinssi Philip, Edinburghin herttua kuoli 99-vuotiaana. Hänen merkittävin saavutuksensa oli WWF-nimisen järjestön perustaminen. Se tapahtui vuonna 1961 Sveitsissä. Sen tehtävänä on suojella luontoa niin ettei ihmiskunnalle koidu vaikeuksia eivätkä uhanalaiset eläimet päätä lopullisesti päiväänsä. Tähän sarjaan kuuluu myös vieraslajien aisoissa pitäminen. Järjestön suomalainen kunniapuheenjohtaja on ministeri Pertti Salolainen, veljeni Vellivaaran Marathon Societystä. Hän kunnian ansainnut muun muassa erinomaisena luontokuvaajana…

Maanteittemme penkereillä kukoistava lupiini on Salolaisenkin tappolistalla, niin ovat myös monet sienilajit ja jotkut eläimet.

Syntipukkeina pidetään matkailijoita, tavaroiden kuljettajia ja harkitsemattomia sekä ymmärtämättömiä tautien levittäjiä. Venäjältä tiukasta rajavartioinnista huolimatta Suomeen kotiutunut supikoira kuuluu juuri tuohon joukkoon.

* * *

Suomessa on kansanedustajina sellaisia henkilöitä, jotka sallivat tuollaisen maahan muuton, He eivät ymmärrä tai halua ymmärtää maahan muuttaneiden aiheuttamia kustannuksia. Toisaalta sellaisiakin lajeja on, että vaikka ovat saaneet kansallisuuden, ne aiheuttavat jatkuvia vaikeuksia elinympäristössään. Tosin minunkin mieltäni painaa se, että Suomi-Kanada seuran puheenjohtajana en pystynyt enkä ymmärtänyt Kanadasta torjua salamatkustajina tulleita majavia.

Nyt Kanadan majavat patoavat luonnonpuistoissa jokia ja puroja estäen erityisesti lohikalojen pääsyä latvavesille lisääntymään. Kun samaan aikaan Jäämereltä Lapin vesiin tunkeutuneet kyttyrälohet kukistavat Tenon joella paikallisen lohikannan, vaikeuksiin joutuvat paitsi kotilohet myös saamelaiset kalastajat.

* * *

Kalastajana olen kokenut henkilökohtaisen takaiskun. Kuulin Vetsikkojoen ja Tenon risteyksessä viideltä aamulla epätoivoista huutoa kalamajaamme. Satuin heräämään ensimmäisenä. Saamieni ohjeitten mukaan soudin veneeni sen verran apua huutaneen iäkkään saamelaismiehen veneen pönkäksi, että kello yhdestä alkaen uistimessa kiinni ollut lohi ei vetänyt venettä könkääseen. Lopulta saimme vonkaleen haaviin ja veneeseen.

Vaaka rannalla näytti 15,5 kiloa. Saalis ei kuitenkaan tuonut iloista mieltä. Viimeisenä neljän miehen majassamme herännyt entinen kolminkertainen mikkeliläinen ministeri ilmoitti olevansa Kalamiesten keskusliiton varapuheenjohtaja. Hän tiesi sellaisen säännön, että kun lohestaja ei pärjää ilman apua, saaliista puolet kuuluu auttajalle. Kun ilmoitin luopuvani saaliista, poliitikko sanoi, että tuo toinen puoli kuuluu siinä tapauksessa kvartetillemme.

Pakkasimme laukkumme ja siirryimme ystäväni Pertti Paloheimon kanssa Saariselälle.

Vaikka kalastajan tyttäretkin olivat tulleet pitämään saaliista kiinni, lopputulos oli ollut se, että ex-ministeri omi yksinään koko saaliin markkaakaan siitä maksamatta.

Lyhyt kalastajaurani päättyi siihen. Toivottavasti saamelaisten ylläpitämä totuuskomissio selvittää tuonkin vääryyden, vaikka kolminkertainen ministeri on jo ajat sitten kuollut.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki(at)gmail.com

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.