Totta toinen puoli

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Suomessa on kymmeniä arvostettuja tutkimuslaitoksia. Ne tutkivat muun muassa elintasoa ja turvallisuutta eri puolilla Suomea. Ne eivät kuitenkaan selvitä esimerkiksi, kuinka tyytyväisiä ollaan suuren järven rannalla ilta-auringossa taloudellisesti vaatimattomissa olosuhteissa verrattuna varakkaaseen perheeseen, jota ympäröi keskellä kaupunkia kuusi korkeaa kivitaloa ja pysäköintipaikat ovat olemattomat.

Tässä tuleekin kokemusperäistä tietoa verrattaessa eri hyvinvointialueita keskenään ja mitkä ovat kukin alueen valttikortit.

Aloitetaan Lapista. Lapissa talvi on kolme kuukautta pitempi kuin eteläisessä maakunnissa. Se auttaa kansakuntamme kasvamisessa. Perhepiirissä pimeät ajat vietetään sängyssä samaan aikaan kun porot järsivät jäkälää lumen alta omia aikojaan ja etelässä roikutaan yökerhojen tiskeillä. Lapilla on myös Natoon raja.

Pohjois-Pohjanmaa on taloudellisesti vankkaa aluetta. Siellä yksityinen yrittäjyys kukoistaa. Asukkaista monet osaavat myös ruotsia. Se lisää kilpailua. Esimerkiksi Ullavalla valtaoja erottaa kieliryhmät. Ojan yli voitaisiin järjestää vuosittainen köydenvetokilpailu, josta varmasti saataisiin Eurosportiin ohjelmaa parhaaseen eurooppalaiseen katsoja-aikaan.

Etelä-Pohjanmaan tärkein kunta on Lapua; tai oikeastaan hiippakunta. Sieltä on lähtöisin n.s. Lapuan liike. Sen tavoitteena oli häätää kommunistit Suomesta. Siinä pyrkimyksessä liike onnistui. Se on poistanut kommunistit myös Venäjältä. Vaasalaiset ovat siinä onnellisessa asemassa, että sieltä on lyhyt matka laivalla Ruotsiin.

* * *

Pirkanmaa kokee siitä edelleenkin häpeää, että sieltä lähdettiin kirves olalla lukemaan lappilaisille lakia, mutta tulos tiedetään. Maukasta poronlihaa ei vieläkään nautita Tammelan torilla. Tamperelaiset tyydyttävät verenhimoaan mustalla makkaralla.

Varsinais-Suomea kutsuttiin Vakka-Suomeksi, mutta vakka on vaihtunut monitoimikoneisiin.

Turku saa olla Ruotsin suhteen varuillaan, sillä Natoon liityttyään Ruotsi voi hämätä ja lähettää sotilaitaan valepuvussa upealla Glory-risteilijällä kaksiosaiselle valloitusretkelle, jolla ensiksi valloitetaan Ahvenanmaa ja seuraavana aamuna Turun linna, jossa kuningas Erik XIV:ta  kidutettiin vuosina 1570–71 kunnes hänet siirrettiin Ahvenanmaalle Kastelholmaan…

Suomen sotajoukot ovat iloisten ja huolettomien karjalaisten tukena Viipurin suunnalla. Muistuttihan Turun ystävä Putin Leninin virheestä antaa Suomelle itsenäisyys. Myös pohjoiskarjalaiset ovat valppaina sulkemaan Värtsilän raja-aseman.

Uudella maalla on harjoiteltu turvallisuutta, jonka takia Hanko-Hyvinkää-Loviisa linjan sisäpuolelle ei ole mitään asiaa vihollisilla sodan syttyessä. Korona-aallon alussa tuo raja näytti pitävyytensä. Sieltä ei päässyt millään kulkuneuvolla ulos eikä sisään. Tämä onkin uusien tutkimusten mukaan kaikkein vankin lopputulos. Kaiken lisäksi tuon alueen sisäpuolella on 17 prosenttia Putinia vastustavia venäläisiä, 10 prosenttia baltteja ja 15 prosenttia Suomen ruotsalaisia, sen turvallisempaa aluetta ei ole. Meren takaa tulevat hyökkääjät kokevat kohtalonsa kaikilla merialueilla Hornettien noustua Rissalassa ilmaan.

Keski-Suomessa voidaan rauhassa odottaa sitä, kuinka rauha muualla palautuu ennen kuin sota on päässyt edes kunnolla alkuun.

Pääesikunnalle tiedotan, että edellä oleva tekstistä totta on vain toinen puoli, mutta en sano kumpi…

 

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki(at)gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.