Suven suloisuutta

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja
Muistan varhaisilta journalistivuosiltani tilanteen saapuessani Helsingin Sanomien toimitukseen. Silloinen kauppa- ja teollisuusministeri Lauri Kivekäs istui puisella penkillä mol. oik.kandidaatti Eljas Erkon työhuoneen ulkopuolella. Tervehdimme ja siirryin urheiluosastolle kerrosta ylemmäksi. Kun poistuin varttitunnin jälkeen takaisin ulkoilmaan, ministeri istui siinä edelleenkin.
Ajattelin, ettei Erkko tiennyt tilanteesta ja kävin hänen sihteerinsä huoneessa kertomassa, että ministeri on jo jonkin aikaa odottanut käytävässä.
Ovi Erkon huoneeseen oli auki ja Erkko kuuli huoleni.
”Senkun odottaa. Ei niillä ole muutakaan tekemistä”, Erkko valisti, mutta kutsui pian sen jälkeen ministerin, tamperelaisen kenkätehtailija Emil Aaltosen vävyn kertomaan huolistaan tai ehdotuksistaan.
Tämä tuli mieleeni seurattuani tämän päivän kauppa- ja teollisuusministeri Eille Rydmanin ja monien muidenkin ministereiden kohtelua suomalaisessa mediassa, kohtelua, jonka kipinät sinkoilevat muuallekin Eurooppaan.
Helsingin Sanomien kirjoittelu Rydmanin kymmenen vuosien takaisesta kähmimisestä ei saanut vahvistusta poliisitutkinnasta, mutta tätä ylipormestari Raimo Ilaskiven suojattia ja musiikkilegenda Kari Rydmanin lapsenlasta lyödään Suomessa edelleen kuin vierasta villisikaa.Sananvapauden perään tietenkin huudetaan, mutta samaan aikaan Provinssirockin kutsuvieraslistalta poistetaan perussuomalainen kansanedustaja siksi että hän on saanut festivaalijärjestäjän mielestä väärämielisen kirjoituksensa paikalliseen Ilkka Pohjalainen -lehteen.
Kun meillä kerrotaan takavuosien natsisympatioista, ministeri joutuu eroamaan. Putin ei voi hyökätä ainakaan samalla perustalla Suomeen kuin Ukrainan ”natsihallitusta” vastaan, hallitusta, jota johtaa juutalaissyntyinen ja ainakin juutilaisyntinen pääministeri.

Mielenkiintoista on seurata eduskunnan puhemiehen perustuslaillisten ex-puheenjohtajan ja nykyisen eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon kohtelua kun hän on ilmoittautunut presidenttiehdokkaaksi ensi talven vaaleihin. Halla-ahohan on tuomittu liian kansallismielisistä mielipiteistään eli saksalaislehdillekin on siinä ihmettelyn aihetta.
* * *
Suomessa on sentään väheksytty ja unohdettu se, että Hitlerin kansallissosialistinen natsipuolue muistutti nimeltään suomalaisia sosialistisia puolueita. Venäjällä vallankumouksen jälkeen sosiaalidemokraatit nostivatkin päätään, mutta johtajat passitettiin kiireen vilkkaa vankilaan. Maasta paennut Trotski, joka muistutti ajatuksiltaan nykyisiä Suomen demareita, käytiin varmuuden vuoksi murhaamassa Meksikossa.
Tämänkin maailmantilanteen keskellä on hyvä huomata. että suvi jatkuu. Suvi.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.