
Neljä puoluetta saivat kuin saivatkin hallituksen kasattua Säätytalolla käydyissä ennätyksellisin pitkissä hallitusneuvotteluissa. Seitsemännelle viikolle venähtäneiden neuvottelujen tulosta – pääministeri Orpon hallituksen yli 200 sivuinen ohjelma – on ruodittu eduskunnassa ja julkisuudessa runsaasti viime viikkoina.
Jo neuvottelujen aikana julkisuuteen tihkuneet ennakkotiedot antoivat ymmärtää, että rakenteilla on hallitus, joka laittaa Suomen tiukalle säästökuurille. Yksikään puolue ei varmasti ole eri mieltä siitä, että taloutta pitää hoitaa vastuullisesti. Hyvin hoidettu julkinen talous kun on suomalaisen hyvinvointivaltion paras perusta.
Keinoista, joilla julkinen talous pidetään vahvana ja vakaana, puolueet ovatkin sitten erimielisiä. Sen pääministeri Orpon hallituksen ohjelma tekee hyvin selväksi. Sosialidemokraatit eivät olisi hyväksyneet hallituksen valitsemaa talous- ja työllisyyspolitiikan linjaa, jota se nyt tarjoaa lääkkeeksi Suomen haasteisiin.
Orpon hallituksen politiikan suurin ongelma on sen epäoikeudenmukaisuudessa. Talouden tasapainottamisen taakkaa ei jaeta tasapuolisesti. Samaan aikaan esimerkiksi työntekijöiden irtisanomissuojan heikentäminen ja ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomaksi tekeminen koettelevat tavallisten palkansaajien asemaa.
Vaikea on myös ymmärtää niitä hallituksen linjauksia, jotka kasvattavat suomalaisten arjen kustannuksia. Lääkkeet kallistuvat, kun hallitus nostaa lääkkeiden arvonlisäveroa. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin kaavaillaan korotuksia, mikä on todella ikävä yllätys etenkin paljon palveluita tarvitseville.
Hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukseen kaavailema 1,4 miljardin euron leikkaus sopii sekin todella huonosti käsillä olevaan tilanteeseen, jossa asukkaiden palveluntarve kasvaa ja väestö ikääntyy. Pelkään pahoin, että nämä isot leikkaukset tulevat näkymään alueilla palveluiden ja toimipisteiden karsintana.
Vaikka olenkin hallitusohjelman päälinjoista vahvasti eri mieltä, löytyy ohjelmasta toki kehuttavaakin. Orpo hallitus jatkaa Marinin hallituksen aloittamaa työtä poliisien määrän kasvattamiseksi. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla hallitus pitää linjan, josta vallitsee vankka yhteisymmärrys puolueiden kesken.
Olisin toivonut, että uusi hallitus olisi aloittanut kautensa sovinnollisemmalla otteella. Nyt etenkin talous- ja työllisyyspolitiikassa hallitus vetää niin tiukkaa linjaa, että vaalikaudesta on tulossa myrskyisä. Sosialidemokraatit tulevat haastamaan oppositiosta hallituksen politiikan ja tarjoamaan sille vaihtoehdon.
Eemeli Peltonen
kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja