Suomen maine

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Kun Yhdysvaltain ex-presidentti Bill Clinton voi kävellä kaikessa rauhassa keskellä kesäistä Helsinkiä, ottaa selfie-kuvia kenen tahansa kanssa jutellen ja ilman näkyviä turvamiehiä, Suomen ja Helsingin maine on parhaimmillaan.

Myös se, että risteilyalukset tungeksivat Helsingin satamissa ja vierailija tapaa iloisen ja onnellisen oloisen kansan muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla, hyvä maineemme kiirii.

Turvallisuus on nykyajan turismin paras myyntivaltti.

* * *

Kun koulukiusattu englantilainen laulajapoika Ed Sheeran,27, täyttää tilapäiseksi rakennetun Malmin lentokentän musiikkiareenan kahtena peräkkäisenä päivänä ja pääsylippujen hinnat lähentelevät sataa euroa, kysymyksessä ei voi olla myöskään köyhyydessä piehtaroiva kansa. Yhteensä pääsylipuja myytiin 100 000.

Vaurauden tai ainakin elinvoimaisuuden osoituksia ovat myös Porin Jazzin loppuun myydyt pääkonsertit, Savonlinnan oppeerajuhlat, Ruisrock, Raumanmeri, Seinäjoen Tangomarkkinat ja Provinssirock, Ilosaari Joensuussa ja kymmenet kesäteatterit. Ja paljon on vielä tulossakin, kuten juhlaviikkoja ja Helsingin Suvilahden Flow. Ja siinähän ne livahtivat Kuninkuusravitkin.

Vaikka uskonnolliset suurjuhlat eivät rahastaneet portilla, säästöjä silti tarvittiin. Bensiiniä kului ja matkailuperävaunut täyttivät kentät. Ruokia ja juomia tarvittiin niin järjestäjille kuin valtaville vierasjoukoillekin. Ja järjestys säilyi ja liikennekin sujui.

Eläintarhanajojen ennätykseksi jäi 9i 00 0 ja ne korvannut Jyväskylän suurajo jatkaa Neste-rallina ja MM-osakilpailuna.

Ralli raikuu, mutta yleisurheilun suurtapahtumat ovat toistaiseksi Turussa Paavo Nurmen kisojen varassa. Tampereen Ratina toimii vielä ensi vuonnakin Suomi-Ruotsi maaotteluun juoksumattona, vaikka varmimmin Ratinan stadionin täyttävät Eppu Normaali ja Popeda.

Olympiastadionin hinnaltaan (300 miljoonaa euroa) jättiläisremontti on toteutumassa. Museoviraston takia vähäiseltä näyttävä remontti laajentaa tarjontaa, juhlia ja konsertteja, vaikka Rolling Stones onkin jo ilmeisesti nähty.

* * *

Suomen rooli Euroopan poliittisena johtajana on kuitenkin jäämässä helteitten varjoon. Se, että entinen veljeskansamme Unkari meille kiukuttelee, on ainoita kohokohtia. Sitä on syytä pelätä, että Suomi sohii lähiaikoina myös Puolaa tämän hallituksen alennettua tuomareitten eläkeikärajaa.

Unkari iski jo perustellusti vastaan, mutta Puolalla olisi sitäkin paremmat aseet Suomea vastaan.

Meillähän jotkut oikeudenkäynnit ovat kestäneet pian pari vuosikymmentä ja kun haettiin oikeutta Euroopan oikeudesta, myönteisen päätöksen tehneeltä uupuneelta oikeusministeriltä vedetään matto alta ja uskotellaan, ettei tämä ymmärtänyt mistä oli kysymys.

Korkeimmassa oikeudessa näyttää kuitenkin tapahtuvan, samoin syyttäjälaitoksessa ja korkeimmassa poliisijohdossa. Vuosikymmeniä kestäneet viivettelyt alkavat saada vauhtia.

Edelleen kuitenkin Suomen korkeimmassa oikeudessa ollaan sitä mieltä, ettei tupakakanpoltto ole vaarallista.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.