Suihkuun siitä!

Kirsi Salo.

Syksy on kaunis, mutta säiden puolesta mielialaa koetteleva. Kylmä viima ja jäätävä sade on harvan unelma. Päälle vielä kasvava pimeys niin ei ihme, jos leukaperiä kiristää. Tänä syksynä olen kuitenkin oppinut, että vaihtoehtokin on. Jos haluat kohdata sateet tai muut arkiset haasteet mielummin ilon kuin harmittelun kautta, minulla on sinulle ehdotus.

 

Vastaus uhkaavaan potutukseen on kylmä suihku. Niin juuri! Nimenomaan jääkylmä suihku. Eikä mikään hetken huutosuihku vaan kunnon 5 minuutin kärsimyslaulu. Olen tehnyt ihmiskokeilun. Kuukauteen en ole avannut suihkuni kuumavesihanaa. Sen voisi kokonaan poistaa. Eukko suoraan vain kylmään ja huudon kera. Ensin tulee muutama minuutti hytinää ja loppua kohti naurunsekaista euforiaa. Fyysiset hyödyt, kuten rasvakoostumuksen ja immuniteetin paraneminen saivat minut aloittamaan tämän hulluuden, mutta suurin hyöty onkin ollut henkisellä puolella.

 

Muutut taatusti ihmisenä, jos voitat itsesi ja sisäisen vastustuksesi jokaikinen aamu. Se on taattu ja niin todistavat kaikki, joille tästä on tullut elämänmittainen rutiini. Joka aamu matkani suihkulle on yhtä hankala. Askelia siivittää kaikki se aivan liian tuttu pään sisäinen mölinä, joka estää meitä astumasta elämässä epämukavuusalueelle. Jos et kestä epämukavuutta, et voi edetä elämässä. Tärkeät elämänmuutokset tai kasvu ihmisenä sisältävät aina alkuun vähintäänkin pientä epämukavuutta. Uusi on aina hankalaa ja siksi mieli on rakenteeltaan sellainen, että se suosii nykytilaa. Se ei tiedä, mitä muutos tuo tullessaan, joten se kehottaa sinua pysymään nykyisessä, jossa vähintäänkin olet hengissä. Kehitys ei kiinnosta sitä. Sen tehtävä on vain suojella sinua. Sellainen on mielemme, egomme.

 

Mieli vastustaa muutosta kaiken maailman verukkeilla. Aamuisin se huutaa päässäni ”Voit vielä kääntyä. Käänny pois!”, ”Ei sinun tarvitse juuri nyt, katsotaan huomenna sitten..”, ”Hullun hommaa, ei ole kärsimyksen väärtti”, ”Voit lopettaa, kukaan ei tiedä”, ”Tehdään ensin tämä x, y, z homma ja sitten..”. Mieli tuottaa tekosyitä ja perusteluja kuin joku perkuleen automaatti, joka estää meitä etenemästä uusiin juttuihin. Etenkin, jos ne sisältävät myös riskejä tai epäonnistumisen mahdollisuuden.

 

Joskus on hyvä kuunnella mielen varoituksia, mutta on hyvä myös oppia vastustamaan niitä. Jos haluaisit pois toimimattomasta suhteesta, mieli latistaa rimpuiluyritykset ” Ei sinun tarvitse juuri nyt, odota sopivampaa hetkeä”. Jos haluaisit lähteä ahdistavasta työpaikasta ”Liian hankalaa, älä  hulluttele”. Kun olet päättänyt aloittaa jonkin hyvän elämänmuutoksen ”Voit lopettaa, kukaan ei tiedä”.

 

Käveltyäni sinne pirskuleen jääsuihkuun joka aamu huolimatta mieleni kasvavasta paniikista, olen huomannut, että voin olla mieltäni vahvempi! Seison ja hytisen, mutta en peräänny. Olen opettanut itseni siihen, että menen eteenpäin, vaikka mieleni huutaa SEIS. Näytän muutosta vastustavalle mielelleni henkistä keskisormea ja tanssin voitonriemuisesti, kun 5 minuuttia on täynnä. Olen ohjelmoinut kehoni ja mieleni seuraamaan tahtoani, en pelkoja. Ja se on menestyksekkään elämän ydin.

 

Tästä uudesta opitusta käytösmallista hyötyy koko elämänkirjo. En keksi tekosyitä perääntymiselle, kun elämä vaatii muutosta. Myös arjen jokapäiväiset epämukavuuskuopat tuntuvat nekin siedettävämmiltä. Voin hymyillä sateessakin. Kuten joku viisas sanoi, jos et kestä muutaman minuutin kylmää suihkua, miten kestäisit elämän todellisia haasteita. Joten ei muuta kuin kylmään suihkuun vaan! Laita joku hyvä menobiisi soimaan ja taistele päivä päivältä pidempi aika suihkun alla. Sinne ropinaan jäävät tutkitusti myös stressi ja masennus ja saat tilalle energiaa. Ja seuraava askel on avanto. Tsemppiä!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.