Ponnahduslaudalla

Valtiotieteen maisteri Timo SoinI, 55, on ollut keittämässä poliittisen uransa varrella monta soppaa. Tämä Raumalla syntynyt, mutta koko aikuisikänsä Espoossa — kahden meppivuoden aiheuttamaa katkoa lukuunottamatta –asunut politiikkamme väriläiskä on taas myrskyn silmässä. Ja ponnahduslaudalla.

Hänen yhdessä Alajärven nimismiehen Raimo Visbackan kanssa Smp:n raunioille perustama puolue katkesi kahtia äskeisen vaalikokouksen jälkeen. Soini oli ehtinyt hyvissä ajoin ilmoittaa omasta vetäytymisestään, jos kohta sillä toivomuksella, että kahden vuoden pesti ulkoministerinä jatkuisi.

Hallituksen ykkösketju Sipilä-Soini-Orpo oli hitsautunut niin hyvin kahdessa vuodessa yhteen, että jatkoajatus sopi ja olisi eduksi koko maalle. Brysselistä puheenjohtajaksi pyrkinyt jz sieltä nyt joukkoaan johtava tamperelainen tohtori Jussi Halla-aho oli eri mieltä. "Kun lähtee niin lähtee kokonaan", oli Halla-ahon tyly kommentti.

Soinin kruununprinssinä puheenjohtajakilpaan asettunut maisteri Sampo Tervo, entinen EU-edustaja hänkin, livahti hallitukseen jo ennen puoluekokousta oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin uuvuttua raskaan työtaakansa alle. Terho alkoi uusjaon jälkeen johtaa kulttuuri- ja urheilutoimintaa sekä yhteyksiä muuhun Eurooppaan.

Puolueessa oli muitakin mustan auton takapenkistä unelmoijia, mutta tilaa oli vain yhdelle tässä äkkinäsessä käänteessä. Halla-ahon kiihkeä kannatusjoukko värväsi uusia jäseniä ja liehakoi vanhoja. Halla-aho seurasi näytelmää sivusta. Hän jakeli vain suorasukaisia lausuntoja maahanmuuttajakantoja toistellen.

Tuhat kokousedustajaa sai maan poliittisen elämän sekasorron partaalle. Natsitervehdykset, moottoripyöräjengit ja muu hulinointi säestivät jo Timo Soinin kiitospuhetta. Sen jälkeen perussuomalaisten ministerikvintetti ja hallituksen raskaimpiinkin päätöksiin yhtynyt kannattajakunta havahtui. Soinin poliittinen koti oli tulessa. 22 kansanedustajaa ilmoitti ryhmäkokouksessaan erosta ja uuden puolueen perustamisesta. Heistä korsolainen yrittäjä Mikko Nikko teki u-käännöksen ja hirvensalmelainen poliisi Veera Ruoho jäi jatkamaan taekwondoaan rintamien väliin.

* * *

Espoolaiset voivat olla tyytyväisiä siihen, että Keskustan ja Kokoomuksen puheenjohtajat osoittivat luottamuksensa kodittomille. Timo Soinin ura ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja sen jälkeen ministerinä sai näin ansaitusn tunnustuksen sanansa pitävänä miehenä. Kokenut ulkopoliitikko Pertti Salolainenkin ylisti vuolaasti Timon pätevyyttä.

Myös kaltoin kohdeltu ex-pääministerimme, espoolainen tohtori ja triatlonisti Alexander Stubb pääsi omimmalle alalleen Euroopan investointipankkiin Sauli Niinistön ja Jan Vapaavuoren lämmittämälle tuolille. Lippu pitäisi nostaa siitäkin syystä Espoossa salkoon.

Oikeutta sai myös lapselliseen julkisuusmylläkkään ennen viime eduskuntavaaleja joutunut ja nyt varapaikalta Eduskuntaan noussut Pia Kaumi. Hänen virheensä oli silloin se, että käytettyihin lastenvaunuihin saisivat muka tyytyä hätätilassa maahanmuuttajaäidit siinä missä kanta-asukkaatkin. No ei tietenkään!

. MARTTI HUHTAMÄKI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.