Negatiivinen energia positiiviseksi

Taisto Hujala. Varatuomari ja yrittäjä Tuusulasta.

Olin päättänyt, että kirjoitan tässä kuussa koronasta tai aluevaaleista, mutta ensiksi mainitusta on jauhettu aika paljon, ja jälkimmäisestä ei kannata kirjoittaa ennen kuin nähdään, miten hallinto alkaa pyöriä.

Sen sijaan viime lauantaina ja sunnuntaina satoi rankasti lunta. Se tarkoitti sitä, että lumet piti hommata pihasta pois. Mutta kun keli oli mukava eikä ollut minnekään kiire, lumenluonti oli mukavaa. Ja erinomaista liikuntaa.

Lunta luodessani katselin kotikatuani ja saatoin todeta, että tie oli aurattu ja erinomaisessa kunnossa. Turvallinen ajaa. Siinä lumimassoja kolatessani ja aurattua katua katsellessani tuli mieleen, että Suomessa tosi monet asiat ovat erittäin hyvin. Tietkin.

Kansainvälisissä rankingeissa pärjäämme yleensä hyvin. Hyvää tilannetta kuvaa se, että jos sijoitus jollain osa-alueella putoaa pykälän tai pari, se tuntuu katastrofilta. Se kertoo sitä, että meillä on kunnianhimoa. Pitää olla paras! Saman näkee urheilussa. Jos suomalainen ei tuo kultamitalia, tilanne on todella vakava; urheiluavustukset pois, valmentajat pihalle jne. Hopeat ja pronssit eivät lohduta. Se unohdetaan, että urheilun kansainvälisessä vertailussa tuskin mikään maa on Suomea lähelläkään, kun verrataan eri lajien mitaleja väestön määrään. On tietenkin luonnollista, että Suomi on kova talvilajeissa, koska meillä on talvi, useissa maissa taas ei. Mutta pärjäämme myös muissa sellaisissa lajeissa, joiden harjoittelu ei ole ollenkaan helppoa meidän vuodenajoillamme.
Yleisurheilusta löytyy useita esimerkkejä.

Usein saa lukea, että tieteen tuloksia arvostetaan, kun ne tulevat vaikkapa Yhdysvalloista. Yhdysvallat on monella tieteen alalla huippumaa, mutta turhan helposti unohdetaan suomalaiset tieteenharjoittajat, jotka kehittävät lääketiedettä, tekniikkaa, ilmastotieteitä jne. Ei voi olla sattumaa, että täältä tulevat raskaan metallin, laivanrakennuksen, puunjalostuksen ym. huipputuotteet. Ja mistä tulivat ensimmäiset kännykät ja missä lanseerattiin tekstiviesti?

Musiikki on yksi mielenkiintoinen alue, jossa maailmalla ihmetellään, miten Suomesta tulee koko ajan lähes maailman kovimmat kapellimestarit. Kait siinä on kysymys samasta, kuin siinä, miksi aikanaan Suomesta tuli maailman parhaat keihäänheittäjät. Traditiosta.

Suomalainen peruskoulu luotiin aikanaan kovankin väännön jälkeen. Peruskoulun vastustajat olivat sitä mieltä, että systeemi tasapäistää kansakunnan. Näinhän ei ole käynyt.
Päinvastoin ulkomailta kysellään, mitä te siellä oikein teette, kun oppimistulokset ovat niin hyviä.

Aikanaan suomalainen lapsikuolleisuus saatiin tasolle, jota ei ollut missään muussa maassa. Keksittiin neuvolajärjestelmä. Tosi yksinkertaista. Panostetaan vain hieman siihen, että lapsen kehittymistä seurataan alusta alkaen ja pidettiin huolta tarvittavista rokotuksista.

Naisten asema Suomessa on niin hyvä, että välillä unohdetaan, miten hyvä se on.

Suomalainen infrastruktuuri, sekä sosiaalinen että tekninen, ovat hyvässä kunnossa. Meillä toimii suhteellisen hyvin jako julkisen ja yksityisen sektorin työnjakoon. Poliittisista syistä jakolinjoja pitää aina välillä haastaa. Tekninen infrastruktuuri on hyvää tasoa. Liikenneverkot toimivat, tietoliikenne toimii, vettä tulee ja menee, ja kuten jo alussa sanoin, tiet aurataan.

Suomalainen politiikka on oma mielenkiintoinen alueensa. Puolueita on aika monta. Kaikille todennäköisesti löytyy ainakin yksi puolue, jonka ohjelma on lähellä omaa ajatusmaailmaa. Ja jos ei mikään nappaa, voi perustaa oman puolueen. Puolueiden edustajat saavat esittää mielipiteitään vapaasti, ilman, että pitäisi poliittisen mielipiteen takia pelätä seuraamuksia. Kunhan siis pysytään politiikassa. Poliitikot ovat myös löytäneet uuden lajin. He kokeilevat rajoja. He testaavat sitä, mitä poliitikko saa sanoa, ilman, että joutuu käräjille. On niin helppo sekoittaa jokin ideologia tai uskonto ja voimassa oleva lainsäädäntö. Tosiasia on vain se, että lainsäädännön mukaan mennään. Poliittisia mielipiteitä saa sanoa vapaasti, mikä asia ei sekään ole itsestään selvää kaikkialla maailmassa.

Nämä edellä mainitut asiat tulivat ensimmäisinä mieleen, kun mietin, mitkä asiat meillä on hyvin. Siitä huolimatta melko harvoin saa näistä asioista lukea mediasta tai somesta. Sen sijaan paljon kulutetaan aikaa sen kertomiseen, mitkä asiat ovat pielessä, vaikkeivat oikeasti olisikaan. Psykologiassa väitetään, että negatiiviset ajatukset kuluttavat ihmisen energiaa ja voivat lyhentää elinikää. Entä jos ei valitettaisi valtiovallan koronaohjeista, rokotteista, sotesta, maahanmuutosta, vaan sen sijaan käytettäisiin energiaa siihen, miten asioita saataisiin vieläkin paremmiksi.

Tällaisia ajatuksia tuli mieleen sen johdosta, että Tuusulan kunta oli höylännyt kotikadun niin hyvään kuntoon.

Taisto Hujala
varatuomari, yrittäjä
Tuusula
taisto.hujala@icloud.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.