Arvon hekin ansaitsevat

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja
Kansanedustajat ovat pilkan kohteina pian sen jälkeen, kun suuri osa kansasta on heidät valinnut. Suuria eroja ei ole puolueitten välillä. Veteraanikansanedustajat saisivat olla rauhassa, ellei Yleisradio olisi keksinyt elvyttää heistä takavuosien tarinoita. Toisaalta Yleisradio ruoskii myös itseään. Muun muassa Ben Zyskowicz hoki illasta iltaan, että Yleisradio valehteli ja vaikeni vallanhimoisen Kekkosen 25 vuoden valtakaudella kertomatta Suomen kansalle siitä, että meitä muka johdettiin Kremlistä eikä Tamminiemestä eikä Kauppatorin laidalta.
Nikita Hrutshevin ja Leonid Brezhnevin illanviettoja Zavidovossa Kekkosen ja hänen suppean seurueensa kanssa paheksuttiin ja kauppaneuvos Kalle Kaiharin lahjoittamille komeille valkoisille turkislakeille naurettiin.
Mauno Koivisto ei tuohon rooliin sopinut. Hän oli venäläisille etäinen kaukopartiomies. Kekkonen ei ollut sotasankari. Hän ihmetteli tosin häntä haastatellessani, ettei kukaan ollut hoksannut ylentää tätä autokomppanian kersanttia, jolla tosin ei ollut edes ajokorttia.
Koiviston jälkeenkään kukaan kolmesta presidentistämme ei ole saanut sellaista kritiikkiä ja kiistelyä osakseen kuin tämä UKK, jolle tosin aina Suomi – Ruotsi yleisurheilumaaotteluissa takasuoralta kuului kovaääninen huuto ”Hyvä Urkki!”.
* * *
Palaan alkuun eli kansanedustajiin. Sitä ei haluta tietää, että melkein kaikilla on vaativia tehtäviä myös istuntosalin ulkopuolella. Esimerkiksi korsolainen nuoriso-ohjaaja Mika Niikko (Ps).on melkein kaksinkertaistanut äänimääränsä viimeksi käydyissä eduskuntavaaleissa. Kun vierasmaalaisia karsastava henkilö saa yli seitsemän tuhannen äänen suosion Suomen kansainvälisimmässä kaupungissa, häneen on oltu tyytyväisiä.
Hänellä on vahva rooli Vantaan kaupungin hallinnossa, mutta erityisen merkittävä on puheen johtaminen ulkoasiain valiokunnassa.
* * Ä
Jussi Saramo kertoo, että hänen lapsuudenkotinsa jääkaapin ovessa oli Kokoomuksen ruiskukka. Jussin kodissa sitä ei ole. Hän, salibandyvalmentajana vantaalaisille tutuksi tullut vasemmistolainen pääsi käväisemään heti ensimmäisenä kansanedustajavuotenaan jopa opetusministerinä. Vaikka sekä puheenjohtaja Li Anderssonin että Saramon perhe samoihin aikoihin kasvoi, äiti joutuu näissä tilanteissa jäähylle, isä ei.
* * *
Kokoomuksen uusi tähti Uudellamaalla on teologi Ruut Sjöblom. Isä Jussi vetäytyi kymmenen kansanedustajavuotensa jälkeen omistamansa Seepsula-rakennusfirman ruoriin ja vaikka paikallinen Keski-Uusimaa -lehti oli siirtänyt kaunansa isältä tyttärelle, Keski-Uusimaata omistanut kansanedustaja jäi lopulta lehdelle soittelemaan. Kaikissa Eduskunnan istunnoissa läsnä olleen isän työtä Ruut jatkaa velkavankeuteen joutuneiden yrittäjien avustajana. Sivutoimenaan hän on johtanut myös Tuusulan kunnanvaltuustoa.
Uudenmaan muillakin kansanedustajilla on vaativia ja erityistä arvostusta ansaitsevia tehtäviä. Eduskunnan puhemiehinä nähdään Nurmijärveltä Matti Vanhanen ja Mäntsälästä Antti Rinne, puolustusministerinä tuusulalainen Antti Kaikkonen, liikenne- ja viestintäministerinä Helsingissä asuva Timo Harakka. Pohjoismaista yhteistyötä ja tasa-arvoa vaalii hankolainen Thomas Blomqvist.
Näissä tehtävissä ei voi ottaa huomioon vain oman puolueen etua ja siitäkin syystä arvon hekin ansaitsevat.MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com <mailto:m.h.huhtamaki@gmail.com>

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.