Mallia USA:sta

Suomen seuraava presidentti valitaan taas vuoden kuluttua. Pekka Haavisto jäi viimeksi hopealle, mutta nosti hyvällä tuloksellaan puolueensa vihreälle oksalle. Siksi hänen vetäytymisensä kisasta olisi yllätys.

Ex-pääministeri Matti Vanhanen on jo nimetty puolueensa ehdokkaaksi. Suomen Keskusta halusi pikavauhtia esitellä ehdokkaansa ennen kuin kahden puolueen ääniharava, tohtori Paavo Väyrynen ehti nimetä itsensä.

Nykyinen tasvallan presidentti Sauli Niinistö on hoitanut tehtävää aktiivisella ja pätevällä otteella. Suosiolla on kaksi vaikutusta. Olisi kunniakasta luopua suosikkina, mutta voittaminenkin olisi helppoa.

Timo Soini on aiheuttanut jo kaksi trumppia (suomeksi jytky) vietyään puolueensa kahdesti suureen vaalimenestykseen. Presidentiksi hän ei enää pyri.

Sekä vihreillä että perussuomalaisilla olisi tarjolla myös Niinistö, mutta sekä Ville että Jussi ovat pelinsä pelanneet. Ville on ärsyttänyt niin oman puolueensa kuin muutkin. Jussi on ärsyttänyt sekä oman puolueensa että Venäjän.

Sdp:n puheenjohtajasta ei ole tuohon virkaan, mutta ex-puhemies Eero Heinäluoma haluaisi ylemmäksi ja eroon Eduskunnan hänelle liian pienestä pulpetista. Jos Turku olisi edelleen Suomen pääkaupunki, Li Andersson olisi ääniharava, mutta nyt häntä äänestävät vain harvat.

* * *

Ainoa uusi ja yllävä ehdokas olisi kauppatieteen maisteri Harry Harkimo. Hänhän on jo valmiiksi Suomen Trump. Kumpikin nousi kansansa suosikiksi Diili-ohjelman juontajana. Enää ei tarvita muuta kuin samanlainen populistinen politiikan vastainen ohjelma kuin tuo Yhdysvalloissa testattu ja sillä voitettu.

Harkimo voisi luvata 1300 kilometrin tiilimuurin itärajalle, Vainikkalasta Sevettijärvelle. Kyllä loppuisi Ladojen rynnistys ja potkukelkkailu itärajan tälle puolelle.

Jollei Venäjä suostuisi muuria maksamaan ja rakentamaan, presidenttiehdokas voisi lainata Trumpin iskulausetta ”Make USA great again!” eli ”Tehkäämme Suomi suureksi jälleen!”, siis suur-Suomeksi.

Maahanmuuttopolitiikan pohjaksi voisi kopioida myös vanhoja perussuomalaisten hylkäämiä asiakirjoja.

Varapresidenttiehdokkaaksi on tarjolla moniakin päteviä ehdokkaita. Jollei Ilkka Kanerva suostu, Teemu Selänne varmasti suostuu.

Nykyisen hallituksemme haukkuminen ja median edustajien sättiminen olisi helppo ja suosittu osa vaaliohjelmaa. Harkimon vaimojen ja avovaimojen lukumääräkään ei juuri Trumpin saavutuksista poikkea. Valmiit liikesuhteet Putinin kavereihin on sekin suuri apu. Putin voisi vihjaista ja tviitata samalla tavalla kuin hän teki Trumpin suuntaan.

Eikä sekään mainetta heikennä, että Hartwall-areenan parkkihalli teki aikanaan konkurssin. Trumpilla niitä oli aikanaan useita ja isoja, mutta onhan maakin ainakin toistaiseksi suurempi kuin Suomi.

MARTTI HUHTAMÄKI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.