Tutkijat tutkittava

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Suuret tutkimushankkeet ovat käynnistyneet maailmalla. Suomen yliopistot antavat niihin oman panoksensa. Muun muassa korona-ajan vaikutukset ovat tutkimusten kohteena. Myös sitä selvitetään, miten Suomelta saataisiin poistetuksi Veikkauksen monopoli. Tosin sitä on vauhditettu jo kotirintamallakin liioittelemalla peliriippuvaisten merkitystä terveydenhuollossa. Korona-aikana tosin oltiin hiljaa, sillä maaseutua on tänä aikana riisuttu pelilaitteista. Vauhti kuitenkin kiihtyy kun koneet kauppojen auloissa kuvaruudut taas alkavat vilahdella.
Huono-osaisimmat ovat kärsineet enemmän kuin hyväosaiset. Suomessa sosiaaliturvan varassa eläviltä ei kuitenkaan ole riistetty etuuksia. Sen sijaan useasti kadehditut pienyrittäjät ovat olleet pulassa ja monet ovat vieläkin. Baari tai kampaamo on ollut suljettuna monta kuukautta. Asiakkaat ovat kääntyneet läheisten puoleen, alkaneet tehdä ruokaa paitsi itselleen myös toisilleen ja ryhtyneet leikkaamaan toistensa tukkaa. Saattaa tulla sama käytäntö kuin viime sotiemme jälkeen. Ainakin poikien päälaet leikattiin paljaiksi koko kesäksi eikä siinä tarvittu mitään Salon Ailaa eikä Bror Bäckströmiä. Tyttöjen otsatukka osattiin muotoilla niinikään kotioloissa.

* * *
Tähän mennessä julkaistujen jatkotutkimusten mukaan Suomi on muka jakautunut selvästi uudelleen. On köyhälistö, duunarit. keskiluokka ja yläluokka. Keskiluokkaan kuuluu 60 prosenttia, duunareihin 15, yläluokkaan 10 ja alimpaan sosiaaliluokkaan loput. Mitä tulotasoon tulee, useimmat duunarit kuuluvat jo Pohjois-Euroopassa ja Saksassa hyvin ansaitsevaan keskiluokkaan, ja tuota kehitystä korona vain vahvistaa.
Hyvätuloiset median edustajat ja niistä erityisesti Yleisradio puolustavat erityisesti heitä, jotka eivät osallistu sen kustannuksiin. Samat ovat ratkaisut Veikkauksen pelikentällä. Niitä muutamaa tuhatta peliriippuvuutta potevaa suojellaan sillä seurauksella että sadat miljoonat eurot jäävät puuttumaan Suomen tieteeltä, taiteelta, urheilulta ja nuorisokasvatukselta. Kansainvälisellä rintamalla tutkijat ovat samaa mieltä kuin poliitikotkin siitä, että Suomessa säilytetty monopoli pitää murtaa ja tulojen kerääminen siirrettävä kansainvälisille hamstereille.
On aihetta epäillä, että joidenkin tutkijoiden toimeksiantajat ovat juuri niitä, joiden palkkiot maksavat kansainväliset vedonlyöntiyhtiöt, jotka viis veisaavat suomalaista hyvinvointia kolhivista ratkaisuista. Tämä taistelu alkoi jo Paavo Lipposen pääministerikaudella ja sen jälkeen puolustusasemissa ovat vierailleet seuraavatkin vallanpitäjät.
* * *
Tutkijoiden valtaan on vaikea puuttua, mutta heidän saalistamisensa esimerkiksi Suomen Eduskunnan valiokunnissa on saanut kohtuuttomat mitat. Sote-uudistustakin on käynyt vauhdittamassa tai jarruttamassa pitkälti toistatuhatta tutkijaa tai asiantuntijaa eikä vuosikymmenessä ole päästy puusta pitkään. Jääkin miettimään, että nuo parlamentin ulkoiset vaikuttajat eivät haluakaan opastaa ministeri Katja Kiurua, joka itse olisi vaalilupauksensa mukaan oppositiossa ollessaan pystynyt ratkaisemaan meitä jokaista koskettavan sote-ratkaisun sormia napsauttamalla.
Jostain pitäisikin löytää sellaisia tutkijoita, jotka rehellisesti ilman poliittisia mieltymyksiä tutkisivat nyt käytössä olevien tutkijoiden tarkoitusperät. Suomesta tuskin sellaisia löytyy.
MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.