Postilla

Postin työntekijäin lakkoilu tuntuu hyväksyttävämmältä kuin lakot yleensä. Kun ammattiliiton pakollisen vaihdon yhteydessä palkasta nirhaistaan kymmeniä prosentteja, ei se oikein valtion omistajapolitiikalta tunnu.

Antti Rinne sai joukkoja torille vastustamaan työhön houkuttelevaa aktiivimallia, passiivinen työntekijä kärsi kolmessa kuukaudessa muutaman euron, eikä vieläkään ole osattu tai haluttu laskea, kuinka monta uutta työpaikkaa Juha Sipilän hallituksen mallilla luotiin. Nyt on tärkeintä päästä tuosta ikävästä sanasta eroon.

* * *

Sormien napsautus ei riittänyt perhepalveluministeri Katja Kiurua ajamaan soteuudistusta maaliin. Nyt sitä sysätäään seuraavan hallituksen päänsäryksi. Ja jos se saadaan aikanaan maaliin, ei kotipalveluun eikä kotihoitoon enää riitä henkilökuntaa.

* * *

Posti on valtion firma, jolla on vuosisatainen velvollisuus viedä viestejä perille. Ministeri Sirpa Paateron tulisi viheltää peli poikki ja käyttää sitä nykyhallituksen hellimää kolmikantaa. Kahdella jalalla tämäkään jakkara ei pysy pystyssä.

Tietenkin tänä päivänä sähköllä kulkevat viestit pelastavat paljon, mutta syrjäseuduilla asuvat vähäosaiset kansalaiset ovat tästäkin pelistä ulkona.

Joulukortit jäävätä tulematta, mutta verolaput ja perintäkirjeet kuljetetaan varmaankin jollain konstilla perille.

Kun eläkeläisiltä jäi Rinteen vaalivoittoon johtanut kuukausittain vappusatanen saamatta ja rahaa näin säästyi, parin hävittäjäkoneen hinnalla ongelma olisi ratkaistu, etenkin kun ne näinä ilmaston muuttumisen aikoina kuluttavat 10 000 litraa kerosiinia tunnissa.

Suhteellisuus on muutoinkin nitistetty hysterialla. Pellossa valmistauduttiin suureen mielenosoitukseen ilmaston lämpenemistä vastaan, mutta tilaisuus jouduttiin peruuttamaan 30 asteen pakkasen takia. Kittilässä olisi pitänyt järjestää mielenosoitus lämpimän ilmaston puolesta, jotta alppihiihdon maailmankuppi ei vaarantuisi.

* * *

Lentoveron oletetaan pelastavan maailman. Muutaman prosentin hinnankorotus ei kuitenkaan asiaa auta. Sen sijaan ympäristöministeri Maria Ohisalo ja EU-parlamentaarikko Ville Niinistö voisivat antaa lähtöportin lippaaseen aina muutaman satasen matkustaessaan maailmankongresseihin tai Brysseliin ja Strasbourgiin. Näin kansaa voisi villitä toritapahtumissa hyvällä omalla tunnolla.

Kysymys ei tietenkään ole leikin asia. Intiassa ja Kiinassa kuljetaan suodatin suulla ja autoakin saa ajaa vain joka toinen päivä.

Lentoverolla ei ongelmia ratkaista niin kauan kuin tulivuoret työntävät kuitenkin hiilipitoista laavaa ilmakehään yötä päivää eri puolilla maailmaa ja Bangladeshissa kaksi miljoonaa ihmistä kuljetetaan vedenpaisumuksen alta. Mikä vero pysäyttäisi tämä kehityksen?